НОВИНИ

Вижте как светът посрещна 2021

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:30, 01.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Слушай новината

Светът изпрати белязаната от пандемията 2020 година без пищните тържества по площадите, с които бяхме свикнали, но с трепетно очакване за по-здрава и щастлива 2021-ва. Така милиони хора останаха у дома и проследиха виртуално тържествата, а световните лидери отправиха своите послания.

В парижкия дворец Версай празнуваха надеждата, изкуството и културата и отдадоха почит на героите на нашето време.

Заради полицейския час, кметството на френската столица се отказа от заря, но подари на парижани зрелищно интерактивно шоу на Жан-Мишел Жар, излъчвано и в социалните мрежи. Композиторът избра визуализация на пострадалата при пожар катедрала Нотр Дам за преход от старата към новата година.

Посланието от британската столица беше за действия срещу климатичните промени.

Въпреки забраната за продажба на фойерверки в Германия, използването им остана разрешено и там се стигна до инциденти - загинал е човек и има ранени.

Заради 11-те часови зони милиони граждани на Русия вече бяха отбелязали 2021-ва, когато този час настъпи в мъгливата Москва. Посланието на президента Владимир Путин беше за връщане към нормалния живот с нова енергия.

"Така е устроен светът - изпитанията са неизбежни. Те ни карат да се вгледаме внимателно в живота, да се вслушаме в съвестта си, да загърбим суетата и да оценим най-важното - дара човешки живот", заяви Владимир Путин.

Доналд Тръмп, който трябваше да отбележи новата година в имението си във Флорида, се върна във Вашингтон по-рано от предвиденото. От Белия дом не обясниха причината, но разпространиха предварително записано видеопослание, в което американският президент акцентира върху създаването на ваксина срещу COVID-19 преди края на годината.

"Това е едно от най-изключителните научни, индустриални и медицински постижения в нашата история. Хората не бива да го забравят", каза Доналд Тръмп.

В САЩ нямаше големи празненства. Да видят на живо спускането на кристалната топка в Ню Йорк бяха поканени малцина - хората от първа линия.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В близките дни времето ще остане по-топло от обичайното
В близките дни времето ще остане по-топло от обичайното
Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите в страната
Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите в страната