НОВИНИ

Визи за работа във Великобритания след 1 януари

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 01.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Европа

От днес всички чужденци, включително гражданите на ЕС, които искат да работят в Обединеното кралство от 1 януари, могат да кандидатстват онлайн за визи. Това е в съответствие с новата имиграционна политика на "Даунинг стрийт" след Брекзит.

Минаването през новата имиграционна схема не се отнася до гражданите от ЕС и техните семейства, които вече живеят във Великобритания преди изтичането на „преходния период“ за Брекзит на 31 декември.

За тях е необходимо само да кандидатстват за получаване на статут на уседналост. Крайният срок за това е 30 юни 2021 г. При получаване на този статут те могат да се ползват от същите помощи както британците, ако останат без работа.

Правото на всички останали да идват и работят на Острова след 1 януари ще се определя по новата имиграционна точкова система, която е подобна на австралийската.

Министрите твърдят, че тя е „проста и гъвкава“.

Кандидатите ще получават точки по три основни принципа - ниво на квалификация и умения, владеене на английски език и годишно възнаграждение не по-малко от 25 600 паунда.

Разходите, свързани с кандидатстването, се очаква да бъдат между 610 и 1400 паунда.

Кандидатите трябва да докажат, че имат достатъчно средства да се издържат, както и че притежават валиден документ за самоличност.

В срок от три седмици кандидатите трябва да получат отговор дали молбите им са одобрени.

Доста е особено положение при студентите, които са приети първа година в британски университети, защото при положение, че не успеят да влязат в Обединеното кралство преди 31 декември, па били то и заради пандемията, ще попаднат под ударите на новата разпоредба, което ще оскъпи незабавно сметката им с около 800 паунда за виза и здравни осигуровки.

Ако студентите не стъпят на британска почва до края на годината те могат да не получат така необходимия им временен статут на уседналост.

Автор: Веселин Паунов, кореспондент на БНР

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Рискът за водна криза в Бургас остава
Валери Симеонов: Рискът за водна криза в Бургас остава
Запалиха светлините на Коледната елха в София (ВИДЕО)
Запалиха светлините на Коледната елха в София (ВИДЕО)