НОВИНИ

Визита на Зоран Заев в София, според президента Радев преговорите със Скопие са се забавили

Николай Минков
от Николай Минков
20:07, 17.06.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Балкани
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на посещение в България. Според служебния министър-председател Стефан Янев страната ни твърдо поддържа перспективата на Скопие по пътя за присъединяване към европейското семейство.

Според президента Румен Радев преговорите между двете държави са се забавили, защото в споразумението не са предвидени финални срокове.

А проучване на "Галъп" сочи, че 70% от българите са против отстъпки пред Северна Македония, на противоположното мнение са 19,3 на сто. Останалите се колебаят.

Политиката на България по отношение на Република Северна Македония остава неотклонна. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след пленарни разговори и среща на четири очи със своя колега Зоран Заев, но уточни, че в момента има прозорец, който трябва да се използва за диалог и за изграждане на добросъседски отношения.

Служебният премиер заяви, че отговорността на политиците от двете страни на границата е да се сложи точка на езика на омразата.

"Езикът на омразата е важно да не се култивира на държавно ниво. Очевидно е, че политическия живот, политическото ръководство на държавата прави възможно да няма такъв език. Въпросът е пак тук опираме до историческата истина и историческият процес", заяви Стефан Янев.

Според Зоран Заев е време за ново ниво на двустранни отношение между Скопие и София.

"Един велик човек рекъл - за да ги отворим прозорците, трябва да притворим вратите на миналото. Не да ги затворим, да ги притворим, защото така се появява ветрец, който издухва сегашността и възможността за единство", заяви Зоран Заев.

Стефан Янев след срещата със Заев: Отговорността е на политиците

Според Янев най-важното е да се възвърнат доверието и диалогът между двете държави.

"В момента имаме така да се каже прозорец на възможности да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента, в частност изпълнението на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Стремежът ни е в момента да създадем една благоприятна среда, среда на доверие, приятелство, на откровен разговор и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения", заяви
Стефан Янев.

Зоран Заев бе приет и от президента Румен Радев. Държавният глава отправи критики към начина, по който са водени досегашните преговори.

СНИМКИ: БГНЕС

"Диалогът беше замразен, до известна степен това се дължи и на факта, че договорът, който подписа министър-председателят с предишното правителство през 2017 г. за добросъседство, приятелство и сътрудничество, нямаше конкретни обвързващи условия и срокове и това даде възможност за променливи тълкувания", заяви президентът Румен Радев.

Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати

Той отново подчерта подкрепата ни за еврочленството на Скопие. Държавният глава гарантира, че 50 000 ваксини ще бъдат доставени на Северна Македония от европейската квота на България и похвали двамата премиери, че са се договорили македонски деца да почиват безплатно в български курорти.

"Смята, че имаме успех, ако не гледаме вътре в детайлите можем да намерим и окончателно решение, но поръката да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим, е изпратена. Благодаря за поканата, която дойде от вас", допълни премиерът на Северна Македония.

Зоран Заев се ангажира в най-скоро време да бъде назначен посланик на Северна Македония в София. По-рано днес Заев се срещна с лидерите две от основните партии у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по здравеопазване насърчи ваксинационния процес в България
Еврокомисарят по здравеопазване насърчи ваксинационния процес в България
Разбилият се МиГ-29 е паднал в морето, на 18 километра от нос Шабла
Разбилият се МиГ-29 е паднал в морето, на 18 километра от нос Шабла