НОВИНИ

ВКП поиска от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса "Магнитски"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:21, 17.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Прокуратурата поиска от САЩ данните, които са станали повод за санкции по закона "Магнитски" за шестима българи. От държавното обвинение започнаха проверки, след като САЩ забраниха на шестимата да влизат на тяхна територия. На трима от тях Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков бяха наложени и икономически санкции.

Чрез Министерството на правосъдието прокуратурата е поискала всички данни, по отношение и на шестимата санкционирани, които са послужили на специалната комисия към финансовото министерство на Съединените щати да вземе своето решение. По отношение на трима от тях наказателните производства са в съдебна фаза. Александър Манолев е подсъдим за документни престъпления и злоупотреби с евросредства заради къщата за гости, която е построил край Сандански по европрограма. Петър Харалампиев и Красимир Томов са подсъдими за корупционни престъпления във връзка с издаването на удостоверения за български произход на кандидати за българско гражданство. На тях тримата е наложена забрана за влизане в Съединените щати. Другата тройка, която освен забрана за влизане има и икономически санкции. Единият от тях, Васил Божков, е с 18 задочно повдигнати обвинения по две разследвания, като част от обвинения са за корупционни престъпления. За Божков се събират доказателства и по още две досъдебни производства. Другите двама Илко Желязков и Делян Пеевски на този етап са само проверявани.

"Върховната касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерството на правосъдието до Департамента по правосъдието на САЩ, с които поиска информацията, на която са основани костатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на шестимата български граждани и свързаните с тях търговски дружества. Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Срещу Делян Пеевски през годините са извършвани няколко проверки, които са приключвали с откази за образуване на наказателни производства. Тези проверки се анализират. Сийка Милева коментира, че към този момент работата по тяхната ревизия продължава. Възможно е, ако САЩ предоставят данни, те да послужат за разследване. По отношение на Васил Божков ситуацията също е много интересна. Той е в процедура по искана от България екстрадиция. Действията на САЩ е възможно да окажат влияние върху решението на властите в Обединените арабски емирства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири българки в квалификациите за "Уимбълдън", Кузманов е резерва при мъжете
Четири българки в квалификациите за "Уимбълдън", Кузманов е резерва при мъжете
Предаването на БНТ "Европейци" с изложба пред Народния театър
Предаването на БНТ "Европейци" с изложба пред Народния театър