НОВИНИ

"Властелинът на пръстените" оживява на сцената на Античния театър в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 02.08.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Хитовото заглавие „Властелинът на пръстените - Завръщането на краля“ оживя на Античния театър в Пловдив. Краят на легендарната сага по романа на Джон Толкин се представя с музика на живо на открита сцена за първи път у нас. И тази вечер зрителите ще могат да гледат зрелищните кадри от филма в синхрон със симфоничната музика.

250 инструменталисти, солисти и хор пресъздават на живо в тричасов спектакъл музиката на композитора Хауърд Шор от „Властелинът на пръстените - Завръщането на краля“. Пловдив е избран специално заради атмосферата, която носи Античният театър.

"Имаше доста въпросителни относно ще може ли да се построи толкова голям екран, всички музиканти ще могат ли да се съберат на сцената, защото говорим за продукция от над 100 музиканта, 100 хориста, 50 човека хор с деца. В общи линии 250 човека трябва да свирят и да пеят на тази сцена", разказва Стефан Еленков.

Творческият екип е от музиканти от САЩ, Швейцария, Белгия и България, а зад диригентския пулт е маестро Лудвиг Уики.

"Хората добавят много цвят на цялото изпълнение. Със сигурност най-интересното нещо е, че когато си в киното имаш просто плосък екран пред теб, но нищо повече освен звук и картина. А когато си на спектакъла тук, имаш като 3D ефект само че не вътре в екрана, а пред теб, защото цялата музика се случва пред очите ти и виждаш действието на самите оркестранти и на солистите, на хора, така че е едно невероятно изживяване", споделя маестрото.

Музикалните теми от „Завръщането на краля“ са още по-въздействащи чрез филма на Питър Джаксън, който зрителите гледат на огромния HD екран.

"Това наистина е много специално място, това е чудесно място, мисля че със сигурност самият филм има антична история и тази локация е невероятна", казва още Лудвиг Уики.

Маестро Уики е гастролирал със спектакъла в Австралия, Азия, Южна Америка и казва, че за публиката това е уникално преживяване. За себе си споделя, че преди да посегне към творбите на Толкин, сърцето му е било спечелено първо от музиката към филма.

"Харесвам Толкин, но трябва да кажа, че преди да открия музиката, аз никога не бях чел Толкин, аз четох Толкин заради музиката на Хауърд Шор, това е обратният път. Любимата ми част е, когато орлите идват и спасяват героите от планината, музиката е много красива, женския хор звучи, виолончелите и контрабасите имат много красива проста мелодия", споделя той.

Маестро Уики добавя, че филмът има огромна енергия, а музиката, която той споделя с публиката, трябва да се почувства със сърцето. Невероятното изживяване ще може да се види и в понеделник на Античния театър в Пловдив.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медалистката от Токио Антоанета Костадинова пред БНТ: Късметът в стрелбата е нещото, без което не можем
Медалистката от Токио Антоанета Костадинова пред БНТ: Късметът в стрелбата е нещото, без което не можем
Ивайло Калфин: Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация
Ивайло Калфин: Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация