НОВИНИ

Военните министри от ЕС подкрепят организирането на тренировки за украинската армия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 30.08.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на страните от ЕС се съгласиха да започне работата по организирането на европейска мисия за обучение и тренировки на украинската армия. Това заяви върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел след неформална среща на военните министри от съюза в Прага. Според него всички страни членки ясно са изразили съгласие за организирането на такава мисия.

Българският служебен министър на отбраната Димитър Стоянов също участва в срещата.

Военните министри обсъдиха и отбранителните способности на ЕС, както и съвместните обществени поръчки в областта на отбраната, по които вече се работи. България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната, е казал още министър Стоянов.

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от съветската епоха, служебният министър на отбраната е подчертал, че страната ни е съгласни със спешната необходимост от замяната им и очаква Комисията да предложи работещо решение, което да отчита необходимите значителни ресурси.

“Ние подкрепяме и участваме в съвместни многонационални проекти за изграждане на способности в рамките на съвместен европейски подход не само като начин за споделяне на разходите, но и като инструмент за инвестиране в стратегически способности и укрепване на отбранителния промишлен капацитет на ЕС. Вярваме, че Комисията ще създаде условия за балансиран подход с участието на отбранителната промишленост на държавите-членки и равни условия за малките и средните предприятия", заяви той.

По думите му, докато Съюзът подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин, усилията трябва да бъдат насочени и за справяне с последиците от войната – в рамките на ЕС и в световен мащаб.

"Без съмнение новата динамика налага спешно пренастройване на съществуващите политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори, като енергетиката и икономиката. Тясната координация между ЕС и НАТО и ЕС и ООН в защита на международното право и базирания на правила международен ред е от първостепенно значение“, категоричен бе министър Стоянов.

България продължава ангажимента си и към операцията на ЕС "Алтеа", както и към КФОР на НАТО, които са важни фактори за стабилността и сигурността на региона, е потвърдил още министърът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на газа за септември (Обзор)
"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на газа за септември (Обзор)
Стана ясно какво точно е взел Георги Йомов, грози го лишаване от състезателни права за 3 години
Стана ясно какво точно е взел Георги Йомов, грози го лишаване от състезателни права за 3 години