НОВИНИ

Вотът в чужбина - трудности заради машините и опашки пред някои секции

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:12, 14.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Сънародниците ни в 68 държави ще упражнят правото си на глас в 750 секции. Мерките срещу ковид попречиха да се гласува само в един град - Окланд, Нова Зеландия заради пълното затваряне там. Навсякъде вотът протича спокойно, с опашки на места, но без напрежение.

ГЪРЦИЯ

Сънародниците ни зад граница отново показаха познатият ентусиазъм за участие в избори. В съседна Гърция има 26 секции, в Солун се гласува в Генералното консулство. по обяд пред секцията се образува дълга опашка. До 14 часа там бяха гласували около 150 души.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Във Великобритания секциите са най-много - 132. В българското школо "Розова долина" в Тотнъм има две секции и вотът преминава спокойно.

Подобна е ситуацията и в Гринуич, където се гласува в кафе-ресторант Варна. Там избирателите са без маски дори вътре, тъй като на Острова това изискване отпадна. Не се мери и температурата на входа.

В Баркинг в българското училище Васил Левски оживлението от вота е по-голяма. Там има 4 секции и избирателите са повече. 3 от секциите са с машини, 1 - с бюлетини.

В Манчестър бяха разкрити две секции. И на двете места се гласуваше с хартиени бюлетини. В някои часове избирателите трябваше да изчакат на опашка, но вотът премина спокойно.
Снимки и видео: Анна-Мария Димитрова

РУМЪНИЯ

В Румъния сънародниците ни гласуват само в една избирателна секция - тя е разкрита в посолството ни в Букурещ. Гласува се с хартиени бюлетини, тъй като на предишните избори тук са гласували под 300 души. Вотът премина спокойно и без напрежение. Българи, пожелали да упражнят правото си на глас, споделиха за какво са гласували.

СЪРБИЯ

Избирателни секции са разкрити в шест населени места в Сърбия. В град Зренянин предварително декларации за гласуване бяха подали повече от 70 души. А на кадрите, които ни изпратени Илиан Илиев се вижда, че гласуването протича спокойно, без напрежение и опашки.

ГЕРМАНИЯ

В Германия са разкрити 82 секции.

"Дойдох рано сутринта, в 9 часа. Въпреки това чаках около един час. В сравнение с изборите през април, всичко протича много по-лесно. Но голяма част от хората не са подали декларация предварително, онлайн за гласуване, и имам чувството, че това забавя процеса на гласуване.", каза Калоян Маринов, Берлин.

ИСПАНИЯ

В Испания секциите са 69. Пред посолството в Мадрид както и при предишните избори, желаещите да гласуват търпеливо изчакаха на дълги опашки. Извън посолството има секция и в българския магазин, където гласуването преминава спокойно.

ФРАНЦИЯ

До ранния следобед над 150 души са гласували в Лион. Организацията е била на ниво. Не имало голямо струпване.

САЩ

В Съединените щати първите гласуващи влязоха в секциите в 14 часа българско време.

"Чувствам като свой дълг и приемам го за правилно всеки един българин трябва да изрази своето лично мнение, виждане за това как иска да изглежда държавата му.", каза Георги Йорданов, Чикаго.

Краят на изборния ден в Люксембург. Там имаше 2 секции - в Люксембург-град и в Щрасен.

СНИМКИ: Ива Вътова

В Далечния изток вотът приключи, а на Западното крайбрежие на Америка едва сега започва.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори и карантина: Каква е била избирателната активност при предишните избори заради COVID-19?
Избори и карантина: Каква е била избирателната активност при предишните избори заради COVID-19?
Мария Оряшкова спечели бронз от Световното по самбо в Ташкент
Мария Оряшкова спечели бронз от Световното по самбо в Ташкент