НОВИНИ

Как да подготвим автомобилите за безопасно пътуване в студеното време?

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
10:15, 21.10.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Време ли е да сменим летните гуми със зимните и как да подготвим колата за безопасно пътуване в студеното време? Според експерта Марин Сираков вече е дошло времето за това.

"Температурите сутрин спадат драстично, което нарушава способността на гражданите да спират своевременно особено на светофари или на пешеходни пътеки, където това се налага внезапно", обясни той.

Белият кант на монетата от 2 лв. е точно 4 мм, колкото по закон сме длъжни да караме минимум зимните гуми. Необходима е дълбочина на протектора, за да се получи адекватното сцепление от гледна точка на сигурност, от гледна точка на стабилност при спиране.

"Спирачният път е много по-дълъг, когато гумата е плитка, защото няма достатъчно каучук, който да направи контакт с пътната настилка", допълни експертът.

Специалистите в сервизите следят за неравномерно износване, след ремонт на автомобила трябва да бъде направен реглаж, за да има равномерно износване на гумите. На всеки 5000 км е препоръчително да се въртят предни със задни гуми, за да имат максимално дълъг живот.

Сираков напомни за зимната течност за чистачки, както и че е важно да се следи налягането, защото то спада, когато гумите са на студено и после на топло, а след това пак на студено. Той препоръча поне веднъж месечно да се прави проверка на налягането на гумите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортажа по БНТ: Прокуратурата разследва случая с простреляно бездомно куче
След репортажа по БНТ: Прокуратурата разследва случая с простреляно бездомно куче
Какво се случва с младежите с увреждания, след като навършат пълнолетие?
Какво се случва с младежите с увреждания, след като навършат пълнолетие?