НОВИНИ

Време е за първата!

време първата
bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 15.07.2023
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт

Женският финал на Уимбълдън през тази година действително е забележителен. Дори и само заради факта, че една от двете участнички за първи път ще спечели титла от Големия Шлем в кариерата си. Онс Жабeр и Маркета Вондроушова са изключително симпатични, с различен стил, с труден път до финала, с поражение в решаващи мачове от Голямата четворка зад гърба си. Да се вгледаме и в двете.

Преди една година тунизийката отново стигна до битката за титлата само за да разбере, че тези мачове са малко по-особени и не се печелят никак лесно, отстъпвайки на Елена Рибакина. Тогава Жабeр използваше трофея от турнира в Лондон като скрийнсейвър на телефона си. И вече копнееше за това да го спечели. Но не сполучи. По-късно през годината Онс претърпя загуба и на финала на Откритото първенство на Съединените Щати и сега се надява, че третият път стомната ще се счупи и тя ще триумфира. Което автоматично ще я прати в аналите на тениса, защото нито една жена от арабския свят или от Африка не е печелила титла от Големия Шлем. "Това не би била награда за Тунис, а за целия континент", сподели Жабeр.

Тя тренира изключително отдадено и продължително. До ниво на инат и излишна упоритост и изглежда като вманиачена от идеята да бъде над всички на Уимбълдън. И сега тя е фаворит да надделее в мача този следобед, все пак е шестата поставена в схемата - нещо, което далеч не може да се твърди за съперничката ѝ. За да достигне до финала, Жабер доказа на всички, че на трева се чувства комфортно, меко казано. Тя си отмъсти на Рибакина на 1/4-финала, но с това далеч не се изчерпаха гръмките ѝ победи. Онс елиминира още три носителки на титли от Шлема по пътя към финала - Арина Сабаленка, Петра Квитова и Бианка Андрееску. Познатата в страната си като "Министъра на веселието" Онс Жабер очевидно е доста по-сериозна на корта и не оставя нищичко на случайността. Запитана какво има на телефона си тази година, тя загадъчно и в типичния си маниера отвърна: "Ще видите след финала".

От другата страна на корта ще наблюдаваме Маркета Вондроушова. Тя е първата тенисистка в Оупън ерата, която не е поставена, но успява да стигне до финала на Уимбълдън, което само по себе си е повече от впечатляващо. В тениса, та дори при жените, има някаква логика и закономерност и е трудно да повярваме как състезателка, която е под номер 42 в света и имаше само 4 победи на трева преди да дойде в Лондон преди 2 седмици успя да стигне до решаващия мач за трофея. Случващото е толкова неочаквано, че преди турнира Маркета е посъветвала съпруга си да остане в Прага, за да гледа ... котката Франки. Плановете обаче видимо са се променили, след като спътникът в живота на Вондроушова ще бъде на централния корт днес, за да вдъхне допълнителен кураж на своята любима. Маркета остава толкова далеч от светлините на прожекторите напоследък, че в момента в Лондон тя дори няма сключен договор с някоя от големите компании за спортни стоки за екипировката си.

Чехкинята също има загубен финал в Големия Шлем в живота си - през 2019, все още на 19 години, тя стигна отново доста неочаквано за всички до последния мач на Ролан Гарос. През миналата година тя отново беше около кортовете на Уимбълдън, но просто за да гледа, защото сериозна травма в китката я извади от сметките за шест месеца. Чешката школа в тениса действително заслужава само аплаузи. Вондроушова е деветата представителка на тази страна, която достига до финал в някой от четирите големи турнира в последните 10 години. А и го направи убедително - с победи над фаворитката Джесика Пегула в 1/4-финала, макар да изоставаше с 1:4 в последния сет, и над Елина Свитолина на 1/2-финала, когато публиката беше изцяло в подкрепа на родилата преди девет месеца украинка. Дори деветкратната победителка на "свещената трева" Мартина Навратилова похвали чехкинята заради изключително успешните ѝ слайсове и къси топки и дори сподели, че ако покривът на централния корт е затворен, то Маркета би имала предимство. Не на последно място в листата с учудващите статистики - Вондроушова може да има титла от Големия шлем след днес - с което трофеите в кариерата ѝ биха станали ... два, защото има само едно отличие на ниво WTA до тук.

Двете са се срещали доста често, показва историята. Точно шест пъти, като са си разменили по три успеха. По-рано през 2023 те играха и на друг от знаменитите турнири - Откритото първенство на Австралия, където Маркета надделя над Онс. Каквото и да се случи, едно е ясно - да заповяда първата!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен привлече американски гард
Спартак Плевен привлече американски гард
Скок в ражданията в СБАЛАГ "Майчин дом" за 2023 година в сравнение с 2022 година
Скок в ражданията в СБАЛАГ "Майчин дом" за 2023 година в сравнение с 2022 година