НОВИНИ

Все по-рядко трафикантите на хора прибягват към насилие при склоняване към проституция

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
22:17, 18.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Все по-рядко трафикантите на хора прибягват към насилие и заплахи като методи за склоняване към проституция. По мнението на специалисти, в повечето случаи жертвите са обвързвани емоционално или финансово с насилника си. Според вътрешния министър и председател на Комисията за борба с трафика на хора, трафикът на хора продължава да бъде сериозна заплаха в страните от Европейския съюз.

Според вътрешния министър борбата с трафика на хора е национален приоритет. Акцент в работата на службите е превенцията и информирането на хората - как действат трафикантите и как да разпознаем жертвите.

"Трафикантите продължават да разчитат и към настоящия момент на все "по-меки" методи за въвличане, използват измама и заблуда. Все по-често със средствата на информационните технологии и социалните мрежи", заяви Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи.

Жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация през миналата година са 336, като почти всички са жени. Към момента ГДБОП, съвместно с партньорски служби работи по 21 групи за трафик на хора.

"Нашата страна е източник на онези хора, които се трафикират предимно с дестинация в най-богатите страни в Европа. Това са Германия, Белгия, Нидерланция, Австрия, Великобритания, Франция, Швейцария и особено към тези държави, където проституцията е легализирана", допълни Бойко Рашков.

Добър психолог, който подхожда индивидуално към всяка жертва. Това най-често е профилът на трафиканта. Един от методите, които най-често използва е т. нар. "лавърбой".

"За него характерното е това, че жертвата до толкова се влюбва в насилника, че е готова на абсолютно всичко, включително да проституира за него, само и само да бъде заедно с него", заяви Калин Стоянов - директор на ГДБОП.

От днес, Европейския ден за борба с трафика на хора, започва вторият етап на кампанията, която реализират Националната комисия и ГДБОП. Целта е повишаване на информираността за трафика на хора. Кампанията е под надслов „Не си играй със съдбата им!" и е насочена към крайните потребители на сексуални услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Латвия въвежда строг локдаун: затваря магазини, молове, учебни заведения
Латвия въвежда строг локдаун: затваря магазини, молове, учебни заведения
Затопляне и слънчево време в следващите дни
Затопляне и слънчево време в следващите дни