НОВИНИ

Все повече държави в Европа обмислят затягане на мерките за сигурност като в Италия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:52, 11.03.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Белгия съобщи за три смъртни случая на COVID-19. Повече от 10 000 са заразените в Италия, жертвите са над 630. Германия очаква ситуацията в страната да се влоши. Все повече държави обмислят затягане на мерките за сигурност, подобно на тези в Италия, която втори ден остава под задължителна карантина.

Пустите улици и площади вече са обичайната гледка в Италия, която остава най-тежко засегнатата от коронавируса държава след Китай. Властите в Рим обявиха, че се предвижат 25 млрд. евро за борба с епидемията, а премиерът Конте предупреди, скоро може да се въведат още по-строги мерки.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Основната ни цел е да предпазим здравето на гражданите. Но съзнаваме, че има и други важни теми, които могат да се превърнат в проблем - например, ако въведем прекалено много рестриктивни мерки, това може да повлияе на живота на хората, да засегне техните граждански и социални права и свободи. Трябва да бъдем много внимателни при въвеждането на ограниченията.

Германия отказва да последва примера на Австрия за забрана на достъп на хора от Италия. Канцлерът Ангела Меркел изтъкна, че кризата с COVID-19 ще бъде и тест за разума на европейците.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вирусът вече е някъде там, населението няма имунитет срещу него, не съществува и лечение. Очаквам докато тази ситуация продължава, 60-70% от гражданите ни да бъдат заразени.

Меркел призова и за общоевропейски мерки за намаляване на икономическата вреда, която епидемията вече нанася.

Франция и Испания също забраняват масовите събирания. В Испания временно затварят училищата и детските градини, спират се и полетите до Италия.

Ситуацията с коронавируса даде своето отражение и на срещата между френския президент Макрон и испанския крал Фелипе Шести. Вместо традиционното ръкостискане, домакинът избра да се поклони на своя гост.

Заразата достигна и до британското правителство - министърът на здравеопазването съобщи, че е заразена. Заболелите на Острова са над 450.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-важните мерки срещу коронавируса след Съвета по сигурността
Най-важните мерки срещу коронавируса след Съвета по сигурността
Главният прокурор изисква от здравния министър информация за контрола на базар "Илиянци"
Главният прокурор изисква от здравния министър информация за контрола на базар "Илиянци"