НОВИНИ

Втора поредна нощ с безредици във Франция след смъртта на 17-годишно момче

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:03, 29.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

150 души бяха арестувани във Франция във втората нощ на безредици, предизвикани от смъртта на 17-годишен шофьор. Тийнейджърът Наел беше застрелян от упор, след като отказва да спре при проверка на полицейски патрул в предградие на Париж.

Подпалени автомобили, разбити магазини в цял Париж. В предградието Нантер, където е живял Наел, органите на реда са били принудени частично да се изтеглят, съобщава Льо Монд. Епицентърът на сблъсъците е кварталът Пабло Пикасо, където младежи скандираха - "Смърт на ченгетата!".

В северния град Лил, демонстранти нахлуха в кметството на едно от предградията и подпалиха документи и столове. В град Рен около 300 души се събраха да почетат паметта на тинейджъра и бдението прерасна в сблъсъци с полицията. В квартал Мирай в Тулуза жилищна сграда беше подпалена. Инцидентът с Наел е запечатан на видео, разпространявано в социалните мрежи. На него се вижда как двама полицаи са зад колата на Наел, единият от тях стреля срещу шофьора, докато той потегля. Французите са в шок от видяното.

Фатима - жител на предградие Нантер: "Полицаите не е трябвало да действат по този начин. Мисля, че и двете страни са виновни, но и държавата носи отговорност. Нещата излизат от контрол. Но пък и да започнеш бунт, това няма да промени нищо."

Френските власти направиха координирано усилие да успокоят обществото. Премиерът Елизабет Борн заяви, че действията на полицаите от публикуваното видео са в разрез с правилата, а в парламента депутати запазиха минута мълчание в памет на Наел.

Президентът Еманюел Макрон реагира незабавно:

"Убийството на тинейджъра е необяснимо, непростимо и преди всичко това са думи на обич, споделена мъка, подкрепа за семейството и близките му."

Това е второто убийство при такива обстоятелства тази година. За миналата е имало 13 такива инциденти. Наел произход от френско-алжирско семейство, а проверка на Ройтерс показва, че повечето убити при полицейска проверка от 2017-та насам са или чернокожи, или с арабски произход. Има опасения, че безредиците от последните две нощи може да са само началото и Франция я очакват дълги летни нощи на сблъсъци в предградията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олаф Шолц: Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история
Олаф Шолц: Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история
Лидерите от ЕС се събират в Брюксел
Лидерите от ЕС се събират в Брюксел