НОВИНИ

Южна Корея възобновява ваксинирането с "Астра Зенека"

южная корея възобновява ваксинирането астра зенека
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:12, 11.04.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Южна Корея възобновява ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с препарата "Астра Зенека" и ваксинацията ще продължи по план. На хора под 30-годишна възраст няма да бъде поставяна тази ваксина, съобщи Корейската агенция по контрол и профилактика на болестите.

На 7 април Агенцията съобщи, че временно спира използването на ваксината "Астра Зенека" за лица под 60 години, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) призна за наличието на връзка между препарата и случаите на тромбози.

Премиерът на страната Чон Се Гюн разпореди здравните институции да разгледат подробно материалите на ЕМА по този въпрос.

Решението за възобновяване на ваксинацията е свързано със становището, че ползите от ваксината са повече от възможните странични ефекти.

Взето е решение "Астра Зенека" да не се прилага при лица под 30-годишна възраст без хронични заболявания, тъй като, според Европейската агенция по лекарствата, рискът от появата на странични ефекти превишава възможните ползи от ваксинирането.

Проф. Велизарова: "Астра Зенека" е опасна за жени под 30 години, с наднормено тегло, които пушат или вземат контрацептиви

По-рано беше съобщено, че южнокорейските власти планират да ваксинират 12 милиона души през първата половина на 2021 г. Ваксинациите започнаха в края на февруари, като "Астра Зенека" беше първата, поставена на пациенти и служители в болниците и в институциите за възрастни хора. От края на март, в съответствие с решението на здравните власти, хората на възраст между 65 и 75 години си ваксинират с "Астра Зенека", а тези над 75 години - с "Пфайзер-Байонтек".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: 2,7 милиона ваксини "Пфайзер" ще получи България
Борисов: 2,7 милиона ваксини "Пфайзер" ще получи България
Георги Марков: Ще имаме правителство на победените
Георги Марков: Ще имаме правителство на победените