НОВИНИ

За възкресението на доброто: Как затворената Белодробна болница в Пловдив стана втори дом за бежанци

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 24.04.2022
6246
Чете се за: 08:55 мин.
След новините
Слушай новината

Затворена болница в Пловдив се превърна в център за бежанци. Това стана възможно заради инициативата на самите бежанци и с подкрепата на десетки доброволци и дарители от бизнеса и града. От няколко седмици те заедно преобразяват сградата, за да я превърнат във втори дом. Това напълни с много повече смисъл Великден за бягащите от войната.

Тази истинска великденска история разказва за връщането към нов живот на старата белодробна болница, за нов дом и бъдеще за десетки украинци. Историята е още по-вдъхновяваща заради другия символен заряд - болницата е строена и е дарение от Димитър Кудоглу, благодетелят, помогнал на десетки бежанци от Беломорска и Западна Тракия, които се преселват в Пловдив след Балканската война. И сега, вероятно техните потомци са част от пловдивчаните, които се втекоха да помогнат на бежанците от войната. Сега те заедно празнуват Великден, който сътвориха сами.

След 7 години под ключ, Белодробната болница в Пловдив отвори врати за нов живот. 30 украинки, намерили спасение от войната, разчистват стаите и вярват, че ще я превърнат в място, където хора като тях, ще намерят подслон.

Надежда и обич крепят тези млади жени в изоставената болница, докато я преобразяват с ръцете си. Валерия изписва "Втори дом" на фасадата на бъдещия център за бежанци, мислейки за годеника си, с когото от два месеца общуват само по интернет.

Моят любим мъж е в украинската армия и много неочаквано за мен във видео разговор ми предложи брак! Не съм предполагала, че ще се случи, защото няма как в такива условия да намери пръстен. Затова беше изплел от меден проводник и ми го показа на камерата. Ще се радвам скоро пръстенът да е на ръката ми, но в това положение засега не е възможно. Но се надявам, че скоро ще бъде тук.

Валерия е от месец в България и е намерила как да бъде полезна – помага на свои сънародници да се установят у нас.

А Соня първо търси убежище в Полша. Но там, заедно със стотици бежанци, били настанени в огромен склад, спали на походни легла. В сравнение с условията там, студентката от Харков вижда огромен потенциал изоставената пловдивска сграда да възкръсне за нов живот.

Да, аз смятам, че това място помага на хората да се сплотят, да се разсеят, да намерят приятели и опора, защото ние се разбираме един друг, можем да си споделим и да ни стане по-леко.

И започва да разказва колко дни е прекарала скрита в един коридор в Харков, за взривовете, които още кънтят в ушите й, но и за надеждата, с която посреща Великден зад стените на "Втори дом".

Соня също е сгодена отскоро. Получава предложение за брак в бомбоубежище, часове преди да избяга от Украйна.

Скрихме се на едно място под земята, той застана на колене и каза: "Ще бъдеш ли моя съпруга?". Аз му отговорих "Разбира се, че ще съм". Даде ми своя пръстен, но ми беше голям и го нося на палеца. Плакахме много. И сега съм едновременно и радостна, и тъжна. Надявам се, че ще го видя скоро и ще бъдем заедно. И ще сложа този пръстен при определени обстоятелства вече завинаги.

Бъдещето на момичета като Соня и Валерия обаче зависи не само от развоя на военния конфликт, но и от възможностите, които България може да им предостави. Бившата белодробна болница в Пловдив вече е със статут на център за бежанци и до броени седмици ще бъде обитаема.

Работници от общинските фирми също всеки ден са на място.

Варна, Бургас изнемогват, там са пълни въпреки огромния хотелски фонд на Южното Черноморие. Ако бежанската вълна тръгне насам, следващите спирки са Сливен, Стара Загора, Пловдив, казва Георги Титюков – заместник-кмет на община Пловдив.

Затова каузата "Втори дом" ангажира десетки дарители от бизнеса. Те осигуряват строителни материали и обзавеждане.

В момента близо 2000 са украинските бежанци, настанени в Пловдив. Много от тях усилено учат български език, а други вече са си намерили работа в различни сфери. Но бизнесът среща затруднения с наемането им и чакат решение от институциите.

Чакаме законодателни промени, но кога? Минаха месеци ... трябва да направим първо, второ, трето по отношение на здравното осигуряване, по отношение на образователната система, бизнесът чака 200 хиляди работни места. Ок, бизнесът ще ги поеме, кога? Да, документите как да ги оформим? Аз самият съм потърпевш, казва Димитър Георгиев - почетен консул на Украйна.

Друг проблем е достъпът до образование за украинските деца у нас заради разликата в имунизационния календар. Решението е възраждането на още една сграда в Пловдив с помощта на доброволци. Затворена преди 20 години градина е предоставена от общината срещу символичен наем. Това ще бъде мястото, където децата едновременно ще се интегрират, а в същото време дава възможност на родителите им да започнат работа.

И тук общата кауза събира хора от различни възрасти и професии. 72-годишният бай Георги е дошъл да подмени цялата електрическа инсталация безвъзмездно. Други са дарили материали и обзавеждане.

Ремонтът на детската градина бързо напредва. С посланието, което великденските празници носи - промяната започва с всеки един от нас.

"Намирал съм смисъл в живота, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."

Тези думи на Димитър Кудоглу, дарил Белодробната болница на пловдивчани, днес отново отекват в сградата, която се връща към живот. И докато работят, доброволците си спомнят за благодетеля, помогнал на десетки бежанци от Беломорска и Западна Тракия, които се преселват в Пловдив след Балканската война.

За да може старата болница Кудоглу да бъде възстановена изцяло, по предварителните сметки са необходими 10 милиона лева.

Знаехме, че няма да е лесно, но това е шанс, с който може гръдоболна болница да заживее нов живот. Никога не сме мислили да я продаваме... това е дарение от Кудоглу, казва Здравко Димитров – кмет на Пловдив.

Имам усещането, че се връщаме във времето на Кудоглу, когато е дарявал достатъчно по обем средства сигурно е изпитвал същото чувство, казва Димитър Георгиев - почетен консул на Украйна.

Именно заради такива хора си струва да се замислим „А ти лично какво правиш и колко помагаш и въобще какво можеш да направиш, казва Лана Петкова - доброволка.

"Втори дом" е кауза, която става възможна с енергията на бежанци, доброволци, предприемачи и местното самоуправление. И от този Великден Белодробната болница спира да бъде на командно дишане. С всяка минута масивната постройка се преобразява, за да даде подслон и надежда. За спасение.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзитпол: Макрон печели балотажа за президент на Франция
Екзитпол: Макрон печели балотажа за президент на Франция
Карлос Алкарас спечели титлата в Барселона
Карлос Алкарас спечели титлата в Барселона