НОВИНИ

Зачеване на хора в Космоса - ще бъде ли възможно?

Холандска частна компания представи проект за размножаване в извънземни условия, в първия етап за оплождането ще се използват мишки

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:31, 14.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

Някои вече мислят как хората да се размножават в извънземни условия. И това не е просто футуристична идея, а реален проект на частна компания.

Много са причините, които да водят към идеята, че един ден човечеството ще търси нов дом на друга планета - климатична криза, ядрен Армагедон или внезапен сблъсък с метеорит.

А тогава човешкият вид ще има шанс да оцелее само, ако се приспособи към размножаване в Космоса.

Важно е жителите на Земята да се превърнат в междупланетен вид. Ако искаме да населяваме други светове, трябва да се научим как да създаваме поколения извън условията на нашата планета, обяснява Егберт Еделбрьок.

Частната компания на нидерландския предприемач е разработила технология за смесване на семенна течност и яйцеклетки в околоземна орбита. Тя имитира екстремните условия в Космоса, които поставят много неизвестни.

"Излагате уязвими човешки ембриони на опасностите в Космоса - на радиация, много по-висока от тази на Земята, на различна гравитация, за която ембрионите не са пригодени. От етична гледна точка предизвикателството е голямо", заяви Егберт Еделбрьок, предприемач.

Първият етап от програмата ще се проведе в лабораторна среда, а за оплождането ще се използват мишки. При успех в програмата ще бъде включено и оплождането на човешки яйцеклетки.

"Очакваме след около пет-шест години да осъществим зачеването на първия човешки ембрион в Космоса. Не сме сигурни дали ще бъде дадено разрешение тези ембриони да бъдат износени от човек, за да се превърнат в бебе. Това би била още една голяма стъпка напред", допълни Егберт Еделбрьок.

Еделбрьок е на 48 години. Надява се, че ще доживее до 100. И е убеден, че в рамките на своя живот ще стане свидетел на раждането на първото космическо бебе. Нидерландската компания работи активно с британски експерти по космически изследвания, за да приближи фантастичния сценарий до реалността през следващите десетилетия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов с убедителен старт на европейското по бокс до 22 г. в Черна гора
Радослав Росенов с убедителен старт на европейското по бокс до 22 г. в Черна гора
Прокуратурата в Благоевград е привлякла като обвиняем мъжа, който простреля 29-годишна жена
Прокуратурата в Благоевград е привлякла като обвиняем мъжа, който простреля 29-годишна жена