НОВИНИ

САЩ даряват 500 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" на 92 държави

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:15, 11.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
САЩ
Слушай новината

Страните от Г-7 ще дарят 1 милион дози от ваксини срещу КОВИД-19 на бедни държави до 2023-та година. Това се очаква да обявят днес лидерите на 7-те най-големи икономики в света. Срещата на върха започва следобед във Великобритания, в графство Корнуол. Американският президент Джо Байдън обяви, че страната му ще купи 500 милиона от ваксината на Пфайзер и ще ги дари на 92 държави.

Без традиционните прегръдки, с ограничен антураж, с маски и със спазване на дистанция лидерите на 7-те големи икономики се срещат за първи на живо от близо две години. Липсват и огромните маси от протестиращи, които винаги съпровождаха форума.

КОВИД-19 и овладяването на пандемията ще е от доминиращите теми. Джо Байдън вече обяви как Съединените щати влизат в битката с вируса:

"Америка ще бъде арсенала от ваксини в глобалната битка срещу КОВИД-19. Точно, както Америка беше арсенал от демокрация по време на Второта Световна война. През последните 4 месеца ние предприехме редица стъпки за постигане на това историческо усилие", заяви Байдън.

Байдън на посещение в Европа: Президентът на САЩ коментира отношенията с Русия

Байдън определи първия ден от визитата си като "страхотен". А Борис Джонсън нарече преговорите с американския президент: "глътка свеж въздух". Темата за Северна Ирландия е била от основните, която са обсъдили двамата лидери. Британският премиер увери, че е оптимист за мирния процес в Северна Ирландия.

"Америка, Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз - има едно нещо, което ние абсолютно искаме да направим - а именно да поддържаме Споразумението от Разпети петък и да поддържаме баланса в мирния процес", коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Байдън се срещна на четири очи с Борис Джонсън

Друго глобално предизвикателство, което ще обсъждат лидерите от Г-7 е овладяването на климатичните изменения. Учените вече предупреждават, че 2021 се очертава да бъде година с много температурни аномалии и природни катаклизми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 са новите случаи на коронавирус
100 са новите случаи на коронавирус
Приключва работното посещение на Лаура Кьовеши
Приключва работното посещение на Лаура Кьовеши