НОВИНИ

Жалко! Контузия в гърба спря Григор Димитров още на старта на Ролан Гарос

гледайте живо григор димитров маркос гирон
bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 30.05.2021
Чете се за: 10:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да доиграе мача си от първия кръг на тазгодишното Открито първенство на Франция по тенис, отказвайки се в началото на четвъртия сет срещу Маркос Гирон.

За жалост, Димитров получи травма в гърба, която се прояви в средата на третия сет и повлия сериозно на неговата игра. Хасковлията загуби способността си пълноценно да изпълнява своя начален удар, като скоростта на сервисите му рязко спадна.

Преди този момент Гришо изцяло контролираше двубоя, печелейки първите два сета с 6:2 и 6:4.

В третия, първата ни ракета също си осигури аванс от 5:1 преди контузията му да попречи да затвори срещата. Най-добрата възможност за това беше в шестия гейм на третия сет, когато българинът имаше три поредни мачбола.

Гирон все пак ги отрази и оттам започна завръщането му в мача.

В край на сметка след девет поредни загубен гейма Григор предпочете да се откаже при резултат 6:2, 6:4, 5:7, 0:3. Така в следващия кръг Гирон ще играе срещу Гуидо Пея от Аржентина.

За Димитров пък това е втори пореден турнир от Големия Шлем, в който травма в гърба му попречва да продължи по-напред. По време на Australian Open тази година българинът отстъпи на Аслан Карацев, след като по подобен начин имаше преимущество, но в третия сет почувства дискомфорт в гърба.

ПЪРВИ СЕТ:

1:0 Мачът започна отлично за Григор, който стигна до пробив още в откриващия гейм, реализирайки втората възможност, която му се откри

1:1 Серия колебливи сервиси от първата ни ракета обаче позволиха на Гирон набързо да изравни резултата .

2:1 Фестивалът на пробивите продължи с пълна сила и в третата част Димитров отново спечели подаването на своя съперник.

3:1 Този път българинът нямаше проблеми и затвърди пробива за аванс от 3:1.

3:2 Гирон най-накрая успя да спечели своето подаване в петата част след близо 9-минутна битка, в която американецът отрази нови три шанса за пробив пред Григор.

4:2 Димитров изигра втори пореден стабилен сервис гейм, като отново не даде никакви шансове на съперника му да се доближи до връщането на пробива.

5:2 Геймът започна отлично за американецът, който спечели първите две разигравания, но двете последвали грешки доведоха нещата до 30:30. Фантастичен ретур в комбинация с чудесен бекхенд по правата пък осигуриха на Димитров третия пробив от началото на двубоя.

6:2 Първата ни ракета продължи с чудесната си игра и след четири великолепни сервиса си осигури първия сет след 37 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

0:1 Втората част започна позитивно за 82-ия в света, който записа първия се гейм на 0 от началото на двубоя.

1:1 Без особени проблеми Григор набързо изравни резултата, като Гирон все така продължаваше да не намира начин на противодейства на Димитров в дългите разигравания.

1:2 Българинът спечели първото разиграване в гейма, но Гирон отговори с три поредни точки. Гришо спаси първия геймбол след изящен бекхенд по правата, но след това 82-ия в света взе своето и затвори гейма.

2:2 Американецът показа находчива игра, която му позволи да се добере до 40:40. Последваха обаче прекрасен форхенд по обратния диагонал и добър сервис от ракетата на Григор, които му осигуриха спечелването на гейма.

2:3 Световният №17 постави Гирон под напрежение, повеждайки при 15:30, но бившият колежански шампион на САЩ успя да се измъкне след няколко добри сервиса.

3:3 Този път Григор не допусна кой знае какви изненади и, въпреки че загуби първото си разиграване на мрежата, затвори комфортно гейма на 15.

4:3 Американецът контролираше случващото се в гейма, но грешка от форхенд воле доведе резултата до равенство. Нова неточност на Гирон осигури на Димитров брейкбол, но американецът оцеля след едно маратонско разиграване, продължило 33 удара. Това обаче като че ли изтощи до краен предел Маркос, който допусна нови две грешки така пробивът за Григор беше факт.

5:3 Без абсолютно никакви затруднения Димитров затвърди реализирания пробив, за да се доближи само на гейм от спечелването на втория сет.

5:4 Сервирайки с нови топки, 82-ят в света намали изоставането си, като пласира и няколко чудесни уинъра в близост до линиите.

6:4 Григор показа нервност в началото на гейма, правейки две непредизвикани грешки. Въпреки това, първата ни ракета не се пропука и спечели три поредни разигравания, за да спечели и втория сет.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 Гирон започна гейма с 30:0, но след това позволи на Григор да изравни при 30:30. Все пак американецът не допусна да се стигне до усложнения в гейма, печелейки следващите две разигравания.

1:1 Димитров започна колебливо, като за втори пореден път изостана с 15:30 на свое подаване. Все пак следващите три точки отидоха в актива на първата ни ракета и така резултатът бе изравнен.

2:1 Григор дочака своята възможност в гейма, след като неговия опонент допусна нова порция непредизвикани грешки. Уинър от форхенд още при първия брейкбол пък осигури пробив аванс на първата ни ракета още в началото на третия сет.

3:1 Гирон се опита да постави под напрежение в Димитров, но все пак българинът пласира няколко добри сервиса, а форхенд по правара му осигури и затвърждаването на пробива.

4:1 Нова поредица грешки от ракетата на Гирон осигуриха на първата ни ракета нов пробив, като хасковлията е вече само на два гейма от класирането си за втория кръг.

5:1 Сервирайки за затвърждаване и на втория брейк, световният №17 изостана с 0:30. Григор взе следващите три точки, но уинър на Гирон доведе нещата до равенство. Американецът дори стигна до точка за пробив, отразена майсторски от Димитров. Двамата преминаха още веднъж през 40:40 преди все пак хасковлията да се доближи само на гейм от победата.

5:2 Гирон сервираше за оставането си в турнира, но изостана с 0:40. 82-ят в света все пак отложи елиминацията, правейки серия от пет поредни точки, принуждавайки Димитров да подава за победата.

5:3 Първата ни ракета изигра доста колебливо своя сервис гейм, допускайки някои неточности, породени и от дискомофорта, който той почувства в областта на гърба. Така Гирон върна единия пробив, намалявайки на 3:5.

5:4 Григор пласира два чудесни уинъра, за да поведе с 15:30. Последваха обаче няколко непредизвикани грешки на българина, които осигуриха геймбол на Гирон. Американецът пропусна първата си възможност, но при втората все пак спечели третия си пореден гейм.

5:5 За съжаление контузията, която хасковлията получи го принуди драстично да намали силата на ударите си и Гирон, разбира се, се възползва от това, изравнявайки резултата.

5:6 Американецът продължи със своята серия, доближавайки се само на крачка от спечелването на третия сет.

След края на гейма на корта се появи и физиотерапевт, който да се опита да помогне на Григор с облекчаването на болката.

5:7 Маркос Гирон реализира нов пробив, с който сложи точка на третия сет, докато за Димитров остава въпроса дали изобщо ще може да продължи в срещата.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 Геймът започна положително за Гришо, който реализира печеливш удар от форхенд, но след това Гирон спечели следващите четири точки.

0:2 Проблемите с изпълнението на сервис и придвижването на корта за Димитров продължават, като първата ни ракета губи осми пореден гейм.

0:3 Гирон продължава със серията си, записвайки девети последователен гейм.

И тук, за наше огромно съжаление, Григор Димитров реши да сложи край на болките си и реши да се откаже след 2 часа и половина на корта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със световен вицешампион на щанги при младежите
България със световен вицешампион на щанги при младежите
Международен екип направи оценка на състоянието на мозайките на Бузлуджа
Международен екип направи оценка на състоянието на мозайките на Бузлуджа