НОВИНИ

Жители на Мартен блокираха за кратко пътя Русе – Силистра в протест за чист въздух

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 28.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Жители на Мартен излязоха на протест с настояване на чист въздух. Те блокираха за кратко движението на пътя Русе – Силистра и заявиха, че искат спиране на всички производства в района, които според тях замърсяват околната среда.

Темата излезе на дневен ред след обсъждане на Общия устройствен план на последното заседание на Общинския съвет в Русе.

Спорове предизвика статутът на индустриалната зона между граничния пункт Дунав мост и Мартен, и възможностите там да работят предприятия от химическата индустрия.

В отговор на обвиненията, фирмите които работят на площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене, настояват пред Изпълнителната агенция по околна среда и местната екоинспекция в района между индустриалната зона и град Мартен да се постави специализирана мобилна станция, която да замерва чистотата и евентуалното замърсяване на атмосферния въздух.

Недялко Попов, екосдружение "Дунавски регион": Докато Общината разглеждаше въпроса с устройствения правилник 3 часа, тук имаше изключително тежко обгазяване на Мартен. Ние сме изправени вече до стената или трябва да се изселваме, особено ако влезе в сила тия нови инвестиционни предложения.

Димо Тонев, кмет на гр. Мартен: Има си институции, които трябва те да кажат, откъде идват тези миризми. Според мен трябва в Общия устройствен план да бъде заложено място, площадка за цялостна пречиствателна станция и евентуално, ако се сложат и мобилни станции, ще се знае откъде идва замърсяването и коя е фирмата, която замърсява нашето населено място.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на икономиката и нов заем - какво показва бюджетът на държавата
Спад на икономиката и нов заем - какво показва бюджетът на държавата
За втора вечер: Медици на първа линия призоваха за спазване на мерките
За втора вечер: Медици на първа линия призоваха за спазване на мерките