НОВИНИ

Жозефин Бейкър е първата цветнокожа звезда в парижкия Пантеон

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:52, 30.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
жозефин бейкър първата чернокожа звезда парижкия пантеон
Слушай новината

Днес тленните останки на една от звездите на Франция бяха погребани в парижкия Пантеон. Така Жозефин Бейкър - певица, героиня от френската Съпротивата и борец против расизма, става първата чернокожа сред великите личности на Френската република, приети в прочутия мавзолей.

Тя е родена в щата Мисури през 1906 г., но намира слава в Париж и става национална героиня на своята втора родина. Най-известната ѝ песен е "Имам две любови".

Прочута танцьорка, певица и актриса, Жозефин Бейкър е сред американците, които заразяват Стария континент с културата на джаза.

В същото време тя пародира расизма, като танцува чарлстон с бананова пола, а по-късно говори на Марша към Вашингтон след Мартин Лутър Кинг. През 1937 г. взема френско гражданство след брак с индустриалеца Жан Лион и помага на него и еврейското му семейство да избягат от нацистите.

През Втората световна война участва в съпротивата, става шпионин и предава съобщения със симпатично мастило за плановете на Мусолини.

След войната осиновява 12 деца от цял свят и създава "Племе на дъгата". След смъртта ѝ през 1975 г. Жозефин Бейкър е погребана в Монако. През юли президентът Макрон реши да бъде приета в Пантеона.

Президентът Макрон ми сподели, че фактът, че Жозефин Бейкър е служила на Франция, е главната причина за приемането ѝ в Пантеона, обясни Бриан-Буйон Бейкър, син на Жозефин Бейкър.

Жозефин е едва шестата жена, приета в Пантеона, където почиват тленните останки на национални икони на Франция като писателите Емил Зола, Виктор Юго и философът Волтер.

Решение за това взема президентът на Републиката.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията евакуира сгради в центъра на Скопие заради сигнал за бомба
Полицията евакуира сгради в центъра на Скопие заради сигнал за бомба
Глоби за гърците над 60 години, които отказват ваксина срещу COVID
Глоби за гърците над 60 години, които отказват ваксина срещу COVID