НОВИНИ

Зимните курорти планират мерки срещу COVID-19 на ски пистите и допълнителна дезинфекция

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 24.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Зимните курорти у нас се подготвят за предстоящия ски сезон. Планира се въвеждането на противоепидемични мерки на ски пистите и допълнителна дезинфекция на съоръженията.

Редица ограничения ще трябва да спазват туристите на ски пистите в зимните ни курорти този сезон. В Банко маски ще трябва да се носят освен в закритите помещения, вътре в кабинките на лифта, както и на седалковия лифт, макар че е на открито. С маски ще трябва да са туристите и около касите. Няма да се променя обаче капацитетът на кабините на лифта и във всяка ще има до 8 души.

От фирмата концесионер на ски зоната препоръчват карти за съоръженията да не се купуват от касите, а онлайн. Целта е да се избегне струпването на хора на едно място. Ако все пак обаче се стигне дотам, призивът е туристите да спазват необходимата дистанция.

Система за автоматична дезинфекция ще работи този сезон на ски зоната в Банско. 3 пъти на ден ще се дезинфекцират всички помещения, които се използват от туристите. В гардеробите ще се въведе специален пропускателен режим - ще се допускат до 20 души, като целта е да се избегне струпването на много хора на едно място.

Иван Обрейков - маркетинг директор на фирмата-концесионер на ски зона Банско: Най-новото, което ние го правим единствено в България, е 2 автомата, купуване на карти с кредитна карта, 24 часа ще работят в деня, така че всеки, по което и време да пристигне, ще може да си купи карта без проблем.

И в Пампорово ще разчитат на нови технологии, за да се избегне образуването на опашки от хора, чакащи да си купят карти за ски съоръженията. В курорта ще въведат пик ап система - всеки турист ще може да закупи лифт карта онлайн и ще получи QR-код на смарт устройството си.

Мариян Беляков - изп. директор на "Пампорово" АД: Той просто трябва да го сканира на така наречените пик ап боксове, които ще бъдат позиционирани на „Студенец" и „Малина" и при сканирането на QR-кода, лифт картата ще бъде автоматично издадена от това устройство.

Групите в ски училищата на Пампорово ще бъдат ограничени до 10 души. В ски гардеробите пък освен дезинфектанти, ще има и озонови лампи. Няма да се въвежда специален пропускателен режим за лифтовете, но туристите ще трябва да спазват необходимата дистанция. Дали се спазват мерките и в Банско, и в Пампорово, ще следят хора от персонала на фирмите-концесионери на ски зоните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
108-а вечер на протести в София
108-а вечер на протести в София
По-евтини новогодишни оферти заради COVID-19
По-евтини новогодишни оферти заради COVID-19