Според народната традиция днешният ден се нарича Коледни заговезни и е последният преди Коледните пости, когато на трапезата може да се сложат ястия с месо, мляко и яйца. За всички вярващи християни от утре започва 40-дневен период на въздържание от блажни храни и подготовка за причестяване в навечерието на Рождество Христово.
Според народната традиция днешният ден се нарича Коледни заговезни и е последният преди Коледните пости, когато на трапезата може да се сложат ястия с месо, мляко и яйца. За всички вярващи християни от утре започва 40-дневен период на въздържание от блажни храни и подготовка за причестяване в навечерието на Рождество Христово.
По-възрастните хора все още помнят патриархалните времена, когато цялото семейство строго е спазвало вековната традиция на Коледния пост.
"Не е отживелица постът. Хората са се пречиствали чрез постенето и затова са били здрави", категорична е Наталия Паралюзова.
"И човек да се доближи до Бог, като постим, значи вярваме в чудесата на постенето. По-здравословно се отразява, по-леко става на организма", добави Тодорка Стоянова.
Според хората националната ни кухня е богата на вкусни ястия от плодове, зеленчуци и варива.
"Не само хранителен режим си налага народът, забраняват се сватби, веселия. Стопанките на къщите се събирали всички блажни съдове, лъжиците, измивали ги с пепелива вода", разказа етнографът Йорданка Манкова.
Традицията повелява, който започне да пости, да не нарушава правилата докрай, защото предците ни са вярвали, че с въздържание и постоянство постигат хармония с природата и божествената сила.