НОВИНИ

Започна фестивалът Кустендорф

Известният кино- и музикален фестивал "Кустендорф" започна тази вечер в съседна Сърбия.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 18.01.2014
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Известният кино- и музикален фестивал "Кустендорф" започна тази вечер в съседна Сърбия. Основан от майстора на балканското кино Емир Кустурица, фестивалът се фокусира върху младите надежди в седмото изкуство. Специално участие ще има и "Но смокинг Оркестра", които очакваме скоро и на българска територия.

София гордо застава на първа позиция в графика на "Но скмокинг оркестра". Оттук стартират световното си турне, коет още стигне чак до Мексико. На 7 февруари в НДК майсторите на глобалната поразия ще покажат отново, че нямат спирачки и прегради за сценичните пътешествия. За 25-годишната си история сега се чувстват в най-добра форма. Кустурица за малко ги беше изоставил, но отново се включи с пълна сила. Музиката на "Но смокинг оркестра" няма аналог.

Всички казват, че неговата музика и оркестъра са по-известни в чужбина, отколокто в собстевната си страна. На мен ми прилича на младо вино - по някакъв начин е опияняващо, събуждащо всички сетива и същевременно цветно, вкусно, изпълващо те с радост и емоция.

Народни мотиви, балканска румба, цигански напеви, джаз. Няма да ги намерите в учебниците и определенията за жанрове. Интересна ще е и сценичната им среща с киното и френската им колежка Заз на започващия днес фестивал Кустендорф. Беренис Бежо оглавява журито, което ще оценява новите кино надежди в Приказното селце Кустендорф, построено за филма "Животът е чудо" се превръща в уникално място за фестивални срещи, където кино и музика влизат в пъстър диалог.

Автор: Галя Крайчовска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 години от Закуската с Митеран
25 години от "Закуската с Митеран"
Бисер Миланов - Петното остава в ареста
Бисер Миланов - Петното остава в ареста