НОВИНИ

​22-годишен хакер проби системата на Агенция "Митници"

22-годишен хакер проби системата на Агенция "Митници". Той и още 22-ма души, сред които и двама македонци, са задържани. Говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че става въпрос за международна престъпна група, която е осъществявала контрабанда към България и Македония, както и в още две държави, които засега няма да бъдат обявени. В случая са замесени трима действащи митничари, двама бивши и български търговци. Как е действала схемата разказва Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:58, 19.05.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Престъпната група се следи от прокурорите и служителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" от лятото на 2015 г. Тогава сигнал към разследващите са дали от централата на митниците, които са открили нередности след направени вътрешни проверки. Досега са извършени сто претърсвания, изземвания на документи и обиски на лица.

Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор: Основните обекти на нашите претърсвания са жилища, автомобили, служебни помещения, офиси на фирми, служебни помещения имам предвид офиси на територията на Агенция "Митници".

Прокуратурата претърси и лични банкови касети, защото докато е извършила обиските, е открила множество ключове за такива. Към 17 часа е претърсена една касета на действащ митнически служител, който е инспектор.

В тази касета е открита голяма сума пари - 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 30-40 златни монети.

Схемата, по която е извършена измамата е следната. Младият хакер е разработил програма по поръчка на митничари и търговци. Тя е качена на флашки, които са се включвали в съответния компютър на митниците. Те са го заразявали и така фиктивно са отразявани транзити през страната. В историята най-вероятно става въпрос и за трафик на наркотици, казаха още прокуратурата. В дъното обаче са уменията на 22-годишният хакер.

Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор: Това, което мога да кажа за хакера, е, че едно талантливо българско момче, най-вероятно, което създава вируса, продава го, чрез него се извършва контрабандата както в България, така и на територията на други държави.
Младен Маринов, Главен секретар на МВР: Това е наистина едно дълго разследване на сложна по характер престъпна дейност свързана, както с хакерски умения, така и използването на митничари, които са били необходими, тоест касае се за една добре координирана престъпна група.

Проверките на прокуратурата и ГДБОП ще продължат. Тепърва ще се изчисляват и загубите за държавния бюджет. Все още не се разкриват имената и сферите, в които работят разследваните български търговци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски дипломати рецитират „Върви, народе възродени“
Американски дипломати рецитират „Върви, народе възродени“
Лозан Панов настоява за промени в Конституцията
Лозан Панов настоява за промени в Конституцията