НОВИНИ

Белоградчик примамва туристи с "Нортикум"

Нов бранд, наречен "Нортикум", ще налага Белоградчик и региона върху европейската туристическа карта.

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 15.04.2014
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Нов бранд, наречен "Нортикум", ще налага Белоградчик и региона върху европейската туристическа карта. Велотуризмът и къмпинг - почивките набират популярност в последните две години. Община Белоградчик разширява възможностите за привличане на туристи като поставя акцент и върху местната турлашка кухня и фолклор. Над 82 000 души са посетили Белоградчишката крепост, пещерата "Магура" и местните музеи през миналата година като една четвърт от тях са чужденци. Богатството и красотата на Белоградчишкия край като природни дадености и местен бит и култура все още са встрани от интереса на големи туристически оператори. За да се впишат забележителностите в нови вътрешни и трансгранични маршрути, се търси публично-частното партньорство.
Кнут Гербер, консултант в Немското дружество за международно сътрудничество: Ние направихме чудесен бранд "Нортикум" за вината от Северозапада и сега ще впишем всички туристически продукти под тази емблема, за да сте разпознаваеми на пазара. 
Велотуризмът е една от алтернативите, която печели все повече почитатели. За последната година са трасирани и се поддържат над 360 км велопътеки от Чипровци до Връшка чука. Планинското колоездене разкрива по нов начин красотата на скалите и природата.
Радослав Младенов, велоклуб "Стрела" – Белоградчик: Така сме съобразили маршрутите да минават край пещери, обредни кръстове, чешми, същот така се качват до биосферния резерват в Чупрене.
Голям посетителски център край крепостта "Калето" ще отвори врата до юни. Това е просторната тераса за наблюдение, откъдето се разкриват прекрасни гледки. В него ще има зала за презентации, изложба на над 700 кристали от региона и магазин "Произведено в Белоградчик". Какво ще е туризмът без местните кулинарни изкушения?! Простичките постни манджи са сърцето на трапезата в белоградчишките села, населени с т.нар. турлаци. Дегустацията на ястията със странни имена като "Бел муж", "Полибрада", "Претърка" приключи бързо, защото всичко беше много вкусно.

Текст: Лидия Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Викингски кораб беше открит край бреговете на Западна Ирландия
Викингски кораб беше открит край бреговете на Западна Ирландия
Tютюн
Tютюн