НОВИНИ

Съдебни процедури бавят финалната реставрация на разкопките край ЦУМ и Ларгото

Уникалните находки от древна Сердика, които бяха разкрити при строителството на метрото под ЦУМ и Ларгото, днес са обрасли с трева и са пълни с разпилени боклуци.

Христина Христова
от Христина Христова
21:00, 15.04.2014
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Съдебни процедури бавят финалната реставрация на разкопките, въпреки че за проекта са отпуснати 16 милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие".

Вековна археология и съвременна небрежност. Разкопки, които за първи регистрират най-ранното заселване и оформяне на селище - през първи век след Христа. И до тях - белезите от човешката немарливост. Още личат следите от бездомниците, които зимата се бяха "нанесли" в древна Сердика.

Арх. Христо Ганчев - държавен експерт в Министерството на културата: "Министерството на културата взе необходимите мерки за непосредствена защита на архитектурните обекти, изградиха се защитни покрития, пакетираха се зидовете. Искам да успокоя всички, че щети, сериозни щети, няма по ценностите, които са разкрити в това пространство. Може би някоя керемида да е счупена, но това не е повод за тревога."

Повод за тревога обаче е, че все още няма избран изпълнител за втория и третия етап на проекта. Забавянето идва след обжалване на процедурата. По план още през 2013 г. това място трябваше да е едно от най-красивите културни средища в столицата. За целта на Министерството на културата бяха отпуснати 16 милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие", които трябва да бъдат усвоени в срок, за да не бъдат загубени.

Арх. Христо Ганчев - държавен експерт в Министерството на културата: "Краен срок по правилата на ОП "Регионално развитие" е октомври 2015 година."

Добрата новина е, че нова обществена поръчка за изпълнител ще бъде обявена следващия месец. Лошата обаче е, че обжалване отново е възможно. А междувременно, в сърцето на София, продължава да зее дупка. Буквално. Иначе плановете за това място са прекрасни.

Арх. Христо Ганчев - държавен експерт в Министерството на културата: "Ще се изгради едно стъклено покритие, което от една страна ще предпази археологическите структури, които са на преки атмосферни влияния, от друга страна ще се оформи една своеобразна градска зала."

А разкопките до метрото ще бъдат едно уникално пешеходно пространство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Етнографски музей - Пловдив се откри изложба на унгарски занаяти
В Етнографски музей - Пловдив се откри изложба на унгарски занаяти
Пъзелът Европа - защо са важни предстоящите избори
Пъзелът Европа - защо са важни предстоящите избори