В духа на великденските празници ще ви разкажем историята на един словенски артист, който преобразява гъши яйца в "дантелени" шедьоври. С помощта на специални иунструменти майсторът пробива стотици малки дупчици в черупката на яйцата и така ги превръща в произведения на изкуството.
74-годишният Франк Гром е създал уникална техника, при която с направата на над 2 хиляди дупки превръща гъши яйца в шедьоври. Артистичното си хоби словенецът развива вече две десетилетия. Казва, че най-трудно е да се запази целостта на черупката, защото дупките се пробиват изключително близо една до друга. Нетрадиционното изкуство изисква много време и търпение.
Франк Гром, майстор на "дантелени" яйца: За едно добре изглеждащо яйце са нужни около десет дни работа.
Безспорно доказателство за търпението на майстора е рекордното му яйце, в което е пробил над 24 хиляди дупчици. За направата на изящните великденски яйца Франк използва машини, с които обикновено боравят зъболекарите. Словенецът пази колекция от любимите си "дантелени" яйца в дома си. Други обаче продава като сувенири. Цената варира в зависимост от броя на дупките.
Автор: Драгомира Капитанова