НОВИНИ

Жена създава яйца шедьоври

На Велика събота се пекат обредните великденски хлябове.

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 19.04.2014
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
На Велика събота се пекат обредните великденски хлябове. Днес е и  последният ден за боядисване на яйцата. Една жена от Ямбол твори върху тях оригинални шедьоври. Елена Кръстева не е професионален художник, но нарисуваните от нея икони по черупките могат да съперничат по майсторство на истинските иконописци. Едно подарено шарено яйце  провокирало Елена да започне да рисува върху яйца. В началото претворявала великденски мотиви, а след време започнала да изобразява икони.
Елена Кръстева: Особено на щраусовите яйца стават много хубави икони. Те са големи по размери и образът става много хубав, макар че имам изработени и на патешки яйца. Малкият образ се рисува много по-трудно.
elena Елена е запазила над 200 нарисувани от нея яйца с различни техники, които в навечерието на Великден създават неповторима атмосфера в дома й. Поне още толкова е подарила на роднини и приятели. Великден е сред най-обичаните празници от семейството на Елена, защото тя успява да го превърне в незабравим ритуал не само като украса в дома, но и на трапезата.
Елена Кръстева: За мен красотата е начин на живот. Искам моите близки, като видят тази красота да се зареждат и най-вече моята внучка някой ден да каже баба ми ми остави много красота.
За Елена рисуването е не само хоби, но и начин да изрази себе си и своята представа какъв иска да бъде светът около нея - по-добър и по-красив. Репортаж на Диана Иванова и Румен Колев
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи от седмицата с Галя Крайчовска
Артщрихи от седмицата с Галя Крайчовска
Мечтата Еверест - 30 години от подвига на Христо Проданов
"Мечтата Еверест" - 30 години от подвига на Христо Проданов