По-сигурни ли сме в качеството на това, с което се храним - не само в България, но и в целия Европейския съюз? Репортерът ни Диана Тодорова обобщи как са се променили регламентите за безопасност на храните за последния мандат на Европарламента.
Антония Първанова, Група на Алианса на либералите и демократите за Европа: Бях един от водещите депутати, които се противопоставиха на генно-модифицираните продукти в храната, на продукти от клонирани животни или от тяхното потомство и на трансмазнините - една тема, която в България стана много чувствително, защото те са вредни за здравето.Въпреки разногласията по време на обсъжданията, европарламентът успя да направи храните ни поне малко по-сигурни. Забранено беше например използването на тромбин, така нареченото "лепило за месо". Месо с подобен ензим вече не може да се сервира в ресторантите. Освен това, етикетите на прясното свинско и пилешко вече задължително трябва да посочват страната на произход.
Маруся Любчева, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите: Проблемите с храните за малки деца, за бебета, проблемите с материалите, които се употребяват за съхранение - всичко това са теми, свързани с обсъжданията през този мандат на Комисията по безопасност на храните. Би трябвало наистина да знаем с какво се храним.Не всички обозначения, които парламентът обсъждаше обаче бяха приети като нови законови изисквания. Така например посочването на етикета дали храната не е от клонирани животни, остана незадължително. Същото е и положението с трансмазнините. Така за бъдещите евродепутати остава още доста работа.
По темата работи: Диана Тодорова