На националния събор на овцевъдите в България, който се провежда край Арбанаси, на Гергьовден се въртяха гергьовски специалитети по доказани рецепти.
Ути Бъчваров: Номерът обаче е бульонът да стане достатъчно вкусен - това е тайната на един курбан. Тайната на този Гергьовски кебаб е, че вътре ще дойдат около 300-400 връзки пресен лук и пресни гъби и няколко шепи ориз и се прави нещо изумително вкусно.От курбана на Ути се почерпиха над 3000 души. - Той мастора е един и тя рецептата си е същата, - коментира един от гостите. - На този събор за първи път идвам, защото много обичам фолклора, - признава една жена. - Всяка година си купувам за Гергьовден агнешко и понеже знам, че днес ще съм тук, още вчера си го опекох да ми е готово у дома. На Гергьовския събор десетки овцевъди от цялата страна, дойдоха за да се похвалят със различни породи и селекция от овце, както и да се почерпят за здраве и берекет.