НОВИНИ

Дадоха начало на "Дни на музиката в Балабановата къща"

В деня, в който се навършват 100 години от рождението на големия оперен бас, повече от 100 певци изпяха заедно "Многая лета" в дома на културата "Борис Христов" в Пловдив.

дадоха начало дни музиката балабановата къща
bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 18.05.2014
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
В деня, в който се навършват 100 години от рождението на големия оперен бас, повече от 100 певци изпяха заедно "Многая лета" в дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Концертът постави началото на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". За да отдадат почит на един от най-големите певци на световната оперна сцена - Борис Христов, днес се изявиха хорът на Пловдивските момчета, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов", хорът на Софийските момчета и мъжки хор „Стефка Благоева" от Пловдив. Борис Христов е роден на днешния ден през 1914 година в Пловдив. Сега единствено барелефът пред къщата на улица „Велико Търново" 47 напомня за това. Великият бас започва певческата си кариера като хорист. Още от малък пее в хора на патриаршеската църква „Алексанъдр Невски", а по-късно се влива в редиците на прочутия мъжки хор „Гусла". Остава незабравимо неговото изпълнение на песнопението „Многая лета", което прозвуча и днес. Допълниха го гласовете на всички участници в концерта, а и на публиката .
Теодора Павлович - диригент на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов": "Надявам се, че големият маестро, гледайки ни отгоре ще бъде щастлив от всичко това"
Подобно масово изпълнение на „Многая лета" се случва за първи път.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия се борят с наводнения
Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия се борят с наводнения
100-годишнината от рождението на Борис Христов отбелязват и в Рим
100-годишнината от рождението на Борис Христов отбелязват и в Рим