НОВИНИ

Евродепутатът на Реформаторския блок е Светослав Малинов

Изненадваща промяна при Реформаторския блок.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:15, 26.05.2014
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Снимка:

Изненадваща промяна при Реформаторския блок.Там сработи преференциалното гласуване и най-вероятно евродепутат ще бъде не първата в листата Меглена Кунева, а вторият - Светослав Малинов.

Малинов каза днес, че случилото се е една малка история на българската демокрация, а Меглена Кунева заяви, че не е разочарована от резултата и го поздрави за избора. И според двамата сътресения в Реформаторския блок след тази промяна няма да има.

На пресконференцията през изборната нощ реформаторите поискаха оставката на правителството и предсрочни парламентари избори.

Преференциалното гласуване за Реформаторския блок размени първите двама в листата - Светослав Малинов изпревари Меглена Кунева.

Светослав Малинов - замeстник-председател на ДСБ: Имаме реализирана преференция на национални избори, истинската стойност на това ще се оцени след време, ако оттук нататък започне все по-често, аз се надявам и винаги да има преференции. Щеше ми се РБ да има малко по-висок резултат, това беше възможно, но трябва да имаме самочувствие от това, което постигнахме, то е достатъчно, за да направим следващата стъпка. Това бяха първи избори, оставаме заедно и продължаваме.

Малинов каза още, че не е обсъждана хипотезата да отстъпи мястото си на Кунева, за да се запази мира в Блока, а и вотът на избирателя трябва да бъде уважен. Меглена Кунева заяви днес, че не е разочарована от промяната.

Меглена Кунева - председател на ДБГ: Ни най- малко, напротив аз го казах много пъти, моята задача беше листата да е единна, не да водя преференциална кампания, макар че много хора са направили този избор. Искам да кажа на всички, че господин Малинов е чудесен човек и както досега е представлявал ДСБ в Европейския парламант, той е настоящ депутат, така ще продължи и занататък.

Кунева не смята, че в "България на гражданите" ще има промени свързани с лидерското й място, защото много хора от партията, по думите й, са предпочитали тя да остане в България. Още повече, че резултатът й бил много добър.

Иначе още през изборната нощ реформаторите заявиха, че искат оставката на правителството заради историческия погром за БСП.

Радан Кънев - говорител на Реформаторския блок: Ние оттук насетне за правителството на Пламен Орешарски в сегашно или бъдеще време не можем да говорим. Пламен Орешарски е бившият премиер на Република България.

От Реформаторския блок прогнозираха, че предсрочните парламентарни избори се задават до края на годината. Колкото до току що отминалия вот отбелязаха, че са втората сила след ГЕРБ в София и че за тях са гласували много млади хора. Признаха, че не са постигнали резултата, който отговаря на амбициите им, но обещаха да го направят на бъдещите предсрочни парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Листите на Реформаторския блок и на Коалиция за България вероятно ще бъдат преподредени
Листите на Реформаторския блок и на "Коалиция за България" вероятно ще бъдат преподредени
Георги Първанов: АБВ започват подготовка за нови избори.
Георги Първанов: АБВ започват подготовка за нови избори.