ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

26 ученици ще се обучават за хлебари и сладкари в Благоевград

Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград сформира от тази година нова паралелка от 26 ученици, които ще излязат след своето обучение с професия хлебар и сладкар. Паралелката е открита след консултации и по настояване на бизнеса, който търси такива кадри в региона.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Интересът към новата специалност „Техник, технолог в хранително вкусовата промишленост, професия хлебар и сладкар" се оказал голям и много деца от училища в региона избрали да се обучават след 7-и клас. В професионалната гимназия има изградена база, която до момента се е използвала от другата специалност - готвачи и производство на кулинарни изделия и напитки, а сега и от новоприетите ученици.

Димитрина Иванова - директор на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост - Благоевград:
„След 10-и клас започват да се обучават в нашите учебни работилници, както и ще бъдат сключени договори с бизнеса, за да могат нашите ученици да видят в реална работна среда как се случват нещата."

Димитър Стронски е ученик в 12-и клас, учи за готвач, а от една година вече работи. За новата специалност смята, че е добра възможност за младите хора като него.

Димитър Стронски:
“Хубава е професията, добър е шансът, има много работа, много хляб за тази работа."

От бизнеса, по чиято препоръка е създадена новата паралелка за професията хлебари и сладкари казаха, че очакват с нетърпение първите млади хора, които ще могат да практикуват при тях.

Димитър Бакалов - председател на Регионалния борд на млекопроизводителите в Югозападна България:
„Има възможност да практикуват, засега нашата професия е добре платена, заплатите са горе-долу около 1000 лева. Това означава, че тези ученици тези деца, които утре ще излязат и няма да тръгнат за чужбина. Има какво да работят, има какво да взимат тука."
В Благоевградска област бизнесът освен работници за производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия търси и кадри за салонни управители, бармани, сервитьори и магазинери. За подобни работни позиции също е необходима професионална подготовка още в училище, смятат от бранша.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?