НОВИНИ

18-метров туристически сал акостира край Русе

За втора поредна година Дунавският сал акостира при Русе.

bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 21.07.2014
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
За втора поредна година Дунавският сал акостира при Русе. Целта на организаторите на пътешествието със сала е да се развие туризмът в долната част на Дунав и да се привлекат неправителствени организации, които да се борят за чистотата на реката. Салът е тръгнал от Сърбия и ще стигне до Румъния, Русе е деветта му спирка. Той ще остане на кея три дни. Този плавателен съд се състои от две платформи, свързани по между си, разказва Юрген Айзеле. Направени са от 60 дървени трупи. Общата им дължина е 18 метра, а ширината е 8 метра. На борда на сала могат да се возят  20 човека. Правостоящи или седнали, всички получават спасителни жилетки и срещу малка сума пари могат да разгледат Русе от към реката в едночасово плаване, със скорост около 5 километра в час.
Юрген Айзеле - ръководител на екипа: „Използваме двигател, но само когато се движим нагоре по реката. После го спираме и се спускаме надолу по течението. Мотора включваме само при маневри или когато се разминаваме с големите кораби".
Организаторите искат да запазят Дунав по-чист, защото според тях в хиляда кубика вода има близо 400 частици пластмасови отпадъци и едва 300 рибни яйца. Екипажът на сала, който се състои от 5-ма българи, 5-ма румънци и двама сърби, популяризира идеята си в 18 града по поречието на Дунав.
Юрген Айзеле: „Имахме голям проблем с тръгването, заради еднометровите вълни. Почти всеки ден беше ветровито, с бури и дъжд."
Плавателният съд е потеглил от град Неготин Сърбия преди месец. От Русе ще отплава към Ряхово, а последната му спирка е град Тулча в Румъния.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светещи шадравани привличат посетители във Варна
Светещи шадравани привличат посетители във Варна
Путин призова за условия за пълното разследване на самолетната катастрофа
Путин призова за условия за пълното разследване на самолетната катастрофа