С античен обичай бе открита жътвата на лимец в село Рабово, Хасковско. Първите снопи от дивото жито бяха зажънати със сърпове, както са правели прадедите ни.
След това те бяха овършани с кон и дикан. Смята се, че лимецът е първото култивирано растение още 8300 години преди Христа. Той е с много ниско съдържание на глутен, което го прави полезен за здравето. По традиция добивите на античното жито са много малки.Тази година, обаче производителите на дивата пшеница се радват на добра реколта, за разлика от останалите житни култури. Това е така, защото растението е устойчиво както на силна влага, така и на голяма суша. Очакванията на земеделците са за около 140 килограма лимец от декар.
Цената на пшеницата ще е между 6 и 8 лв. за килограм. От лимец може да се прави всичко от хляб до бира, разказват хората от село Рабово. Най-вкусни обаче са изпечените на жар питки с квас. Сега идеята на жителите на региона е до насажденията с дивото жито, да посадят и античен сорт грозде.