НОВИНИ

Трети вампир откриха във Враца

Трети гроб със загадъчно средновековно погребение в местността Градище край Враца откриха археолози.

bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 01.08.2014
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Трети гроб със загадъчно средновековно погребение в местността Градище край Враца откриха археолози. Преди дни тук беше намерен скелет с камък върху сърцето, а близо до него - друг обезглавен скелет с лице, обърнато надолу. Подобни практики са прилагани през българското средновековие за обезопасяване на потенциални вампири, казват експертите. В случая става дума за християнски погребения в близост до средновековна църква от 13 век. Общото между тях е, че са на хора с исполински за времето си ръст от 180 см. Вероятно те са били опасни приживе, затова при погребението е приложен обичай, наречен „членовредителство".
Александра Петрова, археолог: "Има за цел да възпрепятства връщането в света на живите. Практикува се, ако трупът е прескочен от някакво домашно животно - котка или кокошка."
Според археолозите е странна близостта на трите открити гроба до яма за отпадъци, където има струпани кости от животни. Може би така жители на крепостта са се опитвали по-бързо да заличат дори спомена за тези опасни хора, погребани тук.
доц. д-р Нарцис Торбов, археолог: "При разкопаването на квадрата, непрекъснато се сблъскваме с кости на животни, вероятно върху този некропол са извършени по-късни вкопавания и там са изхвърляни отпадъци от храната на хората."
Проучванията на средновековната крепост продължават, а добрата новина, че Министерството на културата е отпуснало 17 хиляди лева за разкопките, дава надежда на историците да разкрият още средновековни загадки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната здравна организация обяви план за борба с епидемията от ебола
Световната здравна организация обяви план за борба с епидемията от ебола
Хора сами построиха водопровод, няма да плащат на ВиК
Хора сами построиха водопровод, няма да плащат на ВиК