НОВИНИ

Висок интерес към гласуването в Гърция

Висок интерес към гласуването и в Гърция.

висок интерес гласуването гърция
bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 05.10.2014
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Висок интерес към гласуването и в Гърция. Зрител на "По света и у нас" сигнализира за голяма опашка от над 200 души, извила се пред една от избирателните секции в гръцката столица Атина. От външно министерство увериха, че са осигурени достатъчно бюлетини, а изборният ден по думите им протича нормално. От ЦИК са дали указания как гласуването да възстанови ритъма си. Цветанка работи в Атина вече 20 години. Напуснала България, за да може да отгледа трите си деца. Обнадеждила се, че нещата у нас могат да се подобрят, когато видяла над 200 души да се редят на опашката пред избирателната секция в столичния квартал Екзархия. Радостта й, обаче, се изпарила бързо, след като видяла, че организацията била типично по български.
Цветанка Станчева: "Сутринта в 8 часа минах на секцията, която е най-близо на Каролу 22. Имаше над 200 души. Вземам такси, отивам на другата секция, на която от посолството ми казаха, че нямало много хора, отивам там същата работа. Според мен секциите трябва да са повече, по двама души влизат там в стаята, в която са. От сутринта аз ви казвам ,че по малко от 100 души не са паднали и всички чакат на опашката. Всички сме решили да гласуваме. Искаме да се промени в България положението."
Че опашката и към 18 часа е доста голяма потвърждава и Божидара. Потвърждава и друго, че официално е напуснала страната ни през 2001 и не е живяла у нас по време на преброяването през 2011, въпреки това фигурирала в списъците в родния си град.
Божидарка Христова: "И съпругът ми е проверил за името ми - то продължава да фигурира в Разград и той поставя въпроса как така, след като жена ми толкова години гласува в Гърция, никой не е можал да му даде отговор."
Божидарка се притеснява, че с името й може да бъде злоупотребено. Иначе по неофициални данни българите в Гърция са над 75 хиляди души. От Външно министерство заявиха за По света и у нас, че са осигурени достатъчно бюлетини и са взети всички мерки за нормално гласуване.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Време е БСП да се занимае със себе си
Янаки Стоилов: Време е БСП да се занимае със себе си
Ивайло Калфин: Да се потърси най-широката коалиция
Ивайло Калфин: Да се потърси най-широката коалиция