Нов регламент на Европейския съюз задължава търговците да обявяват на етикетите алергенните съставки в храните. Промените влизат в сила от 13-ти декември. След тази дата започват и масови проверки в търговските обекти от Агенцията по безопасност на храните.
Новата евро наредба е приета през 2011 година. В края на годината изтича гратисният период за фирмите и всички производители на храни трябва преетикетират продуктите според новите правила.
Марияна Кукушева - председател на Съюза на хлебопроизводителите: Започваме с наличието на алергени, трябва да бъдат с потъмнен цвят, в случая глутен, при масовите пшенични хлябове, шрифтът не трябва да бъде по-малък от 1.2 мм, еднно лицево поле, така че потребителят види ли една опаковка, той трябва да вижда пълното съдържание на продукта.
Най-бързооборотната стока - хлябът, който се продава в малки хлебопекарни , както и бутиковите следкарници също попадат под контрола на новия регламент.
След 13 декември малките фурни, които произвеждат хлебни изделия ще трябва да поставят на видно място информационна табела, на която да са упоменати всички съставки, вложени в продуктите 22.47
Новият регламент ще затегне контрола и върху търговията по интернет.
Д-р Кремена Стоева, БАБХ: - Ако си поръчаме пица по интернет, с каква информация тя трябва да ни бъде предоставена? Изискването е информацията да бъде предоставена или преди сключване на договора или заедно с доставката 23.05 ...така че вие трябва да я получите.
От големите фирми коментират, че вече са готови за промяната, по-малките разполагат с още месец и половина.