Не се очаква повишение на цената на хляба след Нова година.
Мариана Кукушева - председател на Управителния съвет на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите: "Към момента продажбата спрямо миналата година е около 2 милиона и 800 хиляди това. Значи, че в момента хамбарите са пълни-търсене няма, цените са устойчиви абсолютно борсови!"За да се намали сивият сектор в бранша, е необходимо създаването на публичен регистър на дистрибуторите. И още - да има диференцирана ДДС ставка от 20 процента, настояват хлебопроизводителите.
Мариана Кукушева: "Всяка европейска държава има диференцирана ставка на храните и в частност - значително по-малка е ставката на хляба - с изключение на 1, която е с най-висок стандарт в ЕС - това е Люксембург. И България, на края на опашката - имаме категорично единна ддс ставка на всички стоки!"Въпреки че засега цените са устойчиви, столични хлебари прогнозират леко увеличение на цените на продуктите им след няколко месеца. В тази пекарна, например, казват, че и сега трудно покриват разходите си, но нямат друг избор.
Божана Иванова - управител-пекарна: "Ще работим на минимум печалба, дори на загуба, но не бихме си позволили да загубим клиенти!"Статистиката сочи, че дневното потребление на хляб у нас е повече от 4 и половина милиона хляба. Само половината от него обаче е продаден легално.