НОВИНИ

Топлото за София е гарантирано, в Шумен въвеждат по-евтини технологии

Топлофикационният сезон за Софиянци е гарантиран. Това каза в студиото на "Денят започва" директорът на Топлофикация София Стоян Цветанов. Той оцени като изключително тежък ангажимента, който дружеството пое към Булгаргаз след вчерашната среща с Димитър Гогов и с кмета на София – Йорданка Фандъкова, но обеща, че до 10 февруари ще бъдат изплатени дължимите средства, при това без да е необходим заем.

топлото софия гарантирано шумен въвеждат евтини технологии
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 04.01.2011
Чете се за: 09:19 мин.
У нас
Топлофикационният сезон за Софиянци е гарантиран. Това каза в студиото на "Денят започва" директорът на Топлофикация София Стоян Цветанов. Той оцени като изключително тежък ангажимента, който дружеството пое към Булгаргаз след вчерашната среща с Димитър Гогов и с кмета на София – Йорданка Фандъкова, но обеща, че до 10 февруари ще бъдат изплатени дължимите средства, при това без да е необходим заем.

Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и бивш директор на Топлофикация Плевен, обясни че всички дружества имат задължения към Булгаргаз в рамките на едномесечна консумация. Но основният проблем е системата на работа на дружествата и взаимната им свързаност - доставчик, преработвател и крайни потребители.

Красимир Костов, кмет на Шумен, заяви за сутрешния блок, че положението се следи, както и че ако температурите паднат под минус 10 градуса градът няма да може да се справи с отоплението и със сигурност ще бъде обявено бедствено положение.

Той обясни, че от юни до момента на Булгаргаз са преведени над 1,1 млн. лв. За същия период миналата година са били преведени около 300 000 лв. Топлофикация Шумен в момента инвестира около 20 млн. лв. в обновяване на системите.

Един от основните проблеми в бранша е, че се използват технологии от преди 30-40 години, а това е една от основните причини за неплатежоспособността на потребителите, тъй като старите технологии формират високи цени.

Трябва да се отчете фактът, че топлоснабдяването е обществена услуга и има своите социални функции, а не да се гледа на него само икономически. Цената на топлоенергията за квадратен метър в Шумен за следващия отоплителен сезон ще бъде 1.50 лв. и това се дължи именно на въвеждането на новата технология.

По този начин кметът се надява потребите от 1500 да се върнат на около 11 000 в града.

Цялата дискусия можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДИСКУСИЯТА

Водеща:
За топлината в домовете ни ще говорим в следващите минути от сутрешния ни блок. Гости са ни Стоян Цветанов, който е изпълнителен директор на "Топлофикация - София", и Валентин Терзийски, който пък е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Здравейте, господа, добро утро.

Валентин Терзийски:
Добро утро.

Водеща:
Г-н Цветанов, с вас ще започна. Аз съм против максимата, че София е България, но все пак тук като че ли са концентрирани най-много от хората, които ползват парно и топла вода. Вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова ни увери, че софиянци няма да останат без парно заради дълговете на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз". Набързо да кажете колко са дълговете и какви са задълженията на гражданите и на фирмите.

Стоян Цветанов:
Текущите дългове са в порядъка на около 100 млн. Задълженията на гражданите са 230 млн., 30 млн. са задълженията на стопанските потребители.

Водеща:
Каква част от задълженията, може ли да кажете, са от миналия отоплителен сезон и кои са с далеч по-дълга давност?

Ст. Цветанов:
Задълженията са най-различни. Има и такива, които са над 10 години, над 5 години, над 1, над 3, така че това е общата сума на задълженията. Ще ни трябва доста време, за да обясня каква част каква е, но това е общият размер на вземанията на "Топлофикация" от некоректни клиенти.

Водеща:
Добре. Вчера обещахте на изпълнителния директор на "Булгаргаз" да покриете до 10 февруари 90 процента от задълженията. Как ще се случи това?

Ст. Цветанов:
През почивните дни и аз, и г-н Гълъбов работихме и правихме разчетите заедно с колегите от Националната електрическа компания, така че това не са цифри, които са хвърлени в пространството просто така. Зад тях стоят сериозни анализи. Ние поехме този ангажимент и този ангажимент ще го спазим до края на първата десетдневка на февруари. Това са пари, които ще дойдат от продажбата на електрическа енергия, и пари, които ще съберем от нашите клиенти.

Водеща:
По този повод днес пред вестник "Република" бившият шеф на дружеството Петко Милевски казва, че това, което в момента казвате, че ще си изплатите до 10 февруари, е в кръга на научната фантастика.

Ст. Цветанов:
Да ви призная, не съм любител на научната фантастика.

Водеща:
Какви книги обичате да четете?

Ст. Цветанов:
Отново казвам... Всякакви. Любимата ми е "Тютюн". Но да се върнем на темата, отново казвам, това не са цифри, които са хвърлени в пространството. Това е въпрос на сметки и на анализи. Ние смятаме, че ако нещата вървят по начина, по който вървят в момента със съоръженията, ние ще успеем да изпълним ангажимента си към "Булгаргаз" и тук е мястото да кажа, че с вчерашните договорки, които постигнахме при кмета на столицата, е гарантиран сезонът за софиянци.

Водеща:
Тоест никой няма да остане без топлина...

Ст. Цветанов:
Никой няма да остане...

Водеща:
... в къщата си?

Ст. Цветанов:
... без топлина, при положение че ние спазваме нашите ангажименти, а ние ще ги спазим. Аз съм поел твърди ангажименти и към г-н Гогов, и към г-жа Фандъкова. Така че пак ще кажа, ние вчера не сме се събрали за 10 минути, за да си стиснем ръцете. Това е въпрос на няколко дни анализи, така че смятам, че ще си изпълним ангажиментите и сезонът е напълно гарантиран. В София в момента почти всички мощности работят на пълна пара, така че към момента нямам никакви опасения по отношение на гарантирането на топлото на софиянци.

Водеща:
Още веднъж, за да няма и грам и съмнение. Казвате, че обещанието, което вчера дадохте на "Булгаргаз", е абсолютно реалистично и ще го изпълните до 10 февруари?

Ст. Цветанов:
Изключително напрегнат е този график, който сме дали, изключително трудно ще бъде за изпълнение, но ще бъде изпълнено.

Водеща:
Заем ще взимате ли?

Ст. Цветанов:
Не, засега не предвиждаме взимането на средства отвън.

Водеща:
Добре. Заканихте се да увеличите събираемостта на дружеството. Как? Пак задавам същия въпрос. Как ще се случи това?

Ст. Цветанов:
С много мерки, които ще предприемем по отношение на некоректните. Основно това е завеждането на съдебни дела, говоря за по-големите сметки. Сметките между две, три или в рамките на една година там търсим варианти за разсрочване на... с разсрочени споразумения да решаваме проблемите с нашите клиенти, но тези, които са т.нар. тежки клиенти, за тях ще продължим завеждането на съдебни дела и това трябва да бъде ясно на всички, защото 60 000 домакинства не могат да поставят в такава рискова ситуация и "Топлофикация", и "Булгаргаз", и близо над 1 млн. софиянци, които се отопляват.

Водеща:
Сега, 60 000 домакинства некоректни платци това са... аз го изчислих, поправете ме, ако бъркам, горе-долу една шеста от клиентите на "Топлофикация - София".

Ст. Цветанов:
Това е една много сериозна цифра. Една много сериозна цифра, но срещу нея стоят 270 000, които са абсолютно коректни. И тук е мястото да кажа, че "Топлофикация" я има благодарение на тях. Така че тогава, когато тръгваме към некоректните с всички законови методи, така трябва да направим всичко възможно, че да подадем ръка и да проведем публичен разговор с нашите клиенти, които са коректни и всяка седмица, всеки месец редовно погасяват своите задължения, защото "Топлофикация" е в дълг към тях.

Водеща:
Сега, ясно е, че когато вие търсите задълженията си от вашите клиенти, ще действате в рамките на закона, нали? Не се съмнявам, че ще прекрачите...

Ст. Цветанов:
Разбира се.

Водеща:
... границите на закона, но като цяло вие не предлагате абсолютно нищо ново като начин на събиране на дълговете. И дотолкова, доколкото вашите предшественици не успяха да се преборят с тази задлъжнялост, къде е гаранцията, че вие ще успеете да го направите?

Ст. Цветанов:
Има голям ресурс вътре в самото дружество, в организацията и начините на събиране. Тъй като аз съм част от ръководството, което беше и преди, и съм работил по процеса на събираемост, мога да ви кажа, че през миналата година процесът на събираемост беше вдигнат с около 3-4 процента. Очакваме с мерките, които ще предприемем, тази година този процент да се увеличи.

Водеща:
Като казвате, че ще използвате, разбира се, съдебната система като един от начините да си съберете дълговете, това е хубаво, обаче, ако съдия-изпълнителят отиде в дома някого и види всъщност, че няма какво да събере от там? Какво се случва?

Ст. Цветанов:
Има такива случаи, разбира се, но аз искам отново да подчертая, че стигането до съдебен процес всъщност е крайната фаза на събираемостта. Преди това трябва да бъдат изпълнени много други условия, за да се стигне до това. В действителност голямата част от тези хора, които са натрупали огромни задължения, са хора, които могат да си плащат. И тогава, когато съдия-изпълнителят ги потърси, те намират начин да дойдат и да се издължат в "Топлофикация". Фактът, че всеки ден идват хора, които плащат кеш между 3 и 15 000 лв. показва, че тези хора могат, но не искат, просто защото използват пропуските в законодателството. Така че тези хора трябва да бъдат дисциплинирани. Няма друг път.

Водеща:
Вие сте от съвсем скоро шеф на "Топлофикация - София". Любопитно ми е, правили ли сте си проучвания или запитвали ли сте се има ли друга държава в ЕС, в която гражданите в толкова голяма степен да не си плащат сметките за топло и за топла вода, и за парно, или да не са в състояние да си платят тези сметки?

Ст. Цветанов:
Не няма такава държава.

Водеща:
И защо при нас се получава така? Защото сме най-бедни или защото използваме вратички в закона да не си плащаме сметките?

Ст. Цветанов:
И двете. И двете. Действително, има хора, които са в много тежко положение. Но пак казвам, по-голямата част от тези хора, независимо от тежкото състояние, в което се намират, те успяват да си погасяват дълговете. Проблемни са другите, които използват пролуките в законодателството. Така че има, разбира се, и социален момент в целият този процес, защото в крайна сметка едно е 200, 150 лв. на 600 лв. заплата, друго е в една Германия, където заплатата е 3000 евро, а сметката за парно ви е 200 евро. Така, че няма как да не отчетем и този социален момент. И затова и ДКЕВР определя по този начин цената.

Водеща:
Каква е критичната маса от дългове, която може да натрупа "Топлофикация - София" и това да коства нейният фалит?

Ст. Цветанов:
Когато си говорим с колеги икономисти, те задават въпроса - как може тази фирма да съществува. По всички правила на икономиката не би трябвало...

Водеща:
Да я има.

Ст. Цветанов:
... да я има тази фирма. И аз давам простичкият отговор, че точно тези 270 000 души всеки месец заплащат сметките си. Тоест ние имаме един гарантиран паричен поток, с който успяваме да заплащаме газта, да заплащаме заплатите, да правим ремонтна инвестиционна програма в границите на възможното. Така че това е простичкият отговор.

Водеща:
Добре, г-н Терзийски, надявам се, че не скучаете?

В. Терзийски:
Не, разбира се.

Водеща:
Добро утро и на вас.

В. Терзийски:
Добро утро.

Водеща:
Освен софийската и шуменсакта, разбира се, която влезе в новините, топлофикации, кои са другите топлофикации в страната с, така, солидни задължения към "Булгаргаз"?

В. Терзийски:
Солидни задължения, дори и тези за "Топлофикация - София"... зависи от критериите, които използваме. Само ще напомня на нашите зрители, че "Топлофикация - София" е с мощност около 850 мегавата топлинна, която обезпечава захранването на всички абонати и потребители в град София. И това е, горе-долу, равностойно на един от атомните реактори в "Козлодуй", като енергийна мощност. Съответно количествата енергия, които тя потребява, природният газ месечно, който консумира сега, е около 60 милиона, ако не се лъжа...

Ст. Цветков:
Седемдесет и пет за целия месец.

В. Терзийски:
Седемдесет и пет милиона лева е стойността на природния газ за един месец. Така че, ако трябва да говорим с по-точни цифри, всички дружества, с изключение на Шумен, които се визират по медиите, това са София, Плевен, Враца и Бургас имат дългове към доставчика си в рамките на месечната консумация. Тоест това, което има София към момента като просрочие към доставчика, е около 90 милиона, 100 милиона, доколко чувам, тъй като не сме обсъждали с колегите колко точно е цифрата, е в рамките на месец - месец и половина консумацията на това дружество. Същото се отнася примерно и за Враца, и за Бургас е в по-малка степен, в Плевен не дължи текущи задължения към "Булгаргаз". Там се изпълнява погасителният план, който е сключен в 2007 година. Текущите просрочия бяха погасени през изминалата 2010. Но основният проблем тук не е точно кой колко дължи в момента, а каква е системата на работа на тези дружества, които са в една взаимна свързаност, т.е. доставчикът на гориво, преработвателите на това гориво в енергия и крайните потребители. Ако не се промени, мога да кажа, психическата нагласа на всички, които потребяват или всички, които употребяват, в кавички, темата "Топлофикация" и енергията "Топлофикация", няма да има решение на проблемите, които всяка зима обсъждаме. Според мен е злоупотребено с основната дейност на тези дружества, като в болшинството от случаите до момента, през последните 10 години, с тях се артикулира политически, а не икономически. Докато не се научим да поставяме нещата наистина на икономическа основа, която е реална както за доставчика, така за дружествата, така и за потребителите, не ни чака нищо добро. Вие попитахте...

Водеща:
Чакайте малко, политическо решение ли беше вчерашната среща между г-н Стоян Цветанов, Димитър Гогов и кмета на София?

В. Терзийски:
Не, не, но тя е в резултат на политически решения от предходни години. Защото тези задължения...

Водеща:
Тоест има политическо решение в предходни години, в момента повлича крак и така докога?

В. Терзийски:
Тези политически решения са били преди доста години, няколко пъти повтаряни и тези процеси, които са се насложили икономически върху тези дружества, в момента се проявяват като икономически резултат. И малко, бих казал, некоректно е всички, които преценяват, че в даден момент могат да експлоатират темата "Топлофикация", които нямат отношение и не знаят точно каква е социално-икономическата, подчертавам, социално-икономическата роля на тези дружества, да се упражняват с темата "Топлофикация". Защото "Топлофикация - София"...

Водеща:
Ама пък вие енигматично говорите.

В. Терзийски:
... "Топлофикация - София" можеше да бъде едно перфектно дружество, ако през всичките тези години, от 90-та насам, не се беше използвала само като разменна монета в една или друга игра, а беше осигурено било то грантови схеми или имаше много програми по отношение на възможностите за съвместни проекти, емисии и парникови газове, да се осигури инвестиция, която да гарантира в по-голяма степен комбинирано- електро и топлопроизводство. И тогава тези проблеми нямаше да стоят.

Водеща:
Говорите за онова време, в което Бойко Борисов беше кмет на София, а Сергей Станишев беше премиер.

В. Терзийски:
И преди това още.

Водеща:
И преди това.

В. Терзийски:
Точно така.

Водеща:
Сега, в момента, управляващата партия злоупотребява ли с топлофикационните дружества?

В. Терзийски:
Не бих казал, че сега, в момента, злоупотребява. Въпросът е, че трябва да бъде осигурена вече и законова рамка тези дружества наистина да бъдат гарантирани, че са независими от възможностите за, как да кажа, за злоупотреби, хайде да го наречем така. Защото проблемът, който е в "Топлофикация - Шумен", в момента е изкристализирал като социален. Тоест там много потребители, сред които има и детски градини, училища и т.н., са изправени пред угрозата да... . . да не се вреди дори и на здравето на децата заради грешки и проблеми, които са допуснати предишни години. И сега изходът за "Топлофикация - Шумен"... според мен единственият начин е да мине през фалит, оздравителен процес и тогава да може да направи нещо.

Водеща:
Само след минути ще...

В. Терзийски:
Иначе всички обещания ще бъдат напразни.

Водеща:
... ще поговорим с кмета на Шумен Красимир Костов. Хайде сега да видим една анкета и да чуем какво мислят хората.

(излъчва се репортаж - бел. ред.)

Водеща:
Добре, връщаме се в студиото с въпрос към Стоян Цветанов, изпълнителният директор на "Топлофикация - София". Могат ли хората да са абсолютно сигурни, че това, което получават като сметка за парно, отговаря на количеството, което те са потребили като топлинна енергия? Първата жена в анкетата изрази съмнения към това.

Ст. Цветанов:
Доставената топлинна енергия се отчита по топломер долу, в абонатната станция, всеки месец. На всеки 2 години всеки един такъв топломер минава на метрологична проверка и "Топлофикация" дава доста сериозни средства за проверката на тези топломери. Така че доставената по топломер топлинна енергия не може да има никакво съмнение, че е завишена или намалена.

Водеща:
Добре.

Ст. Цветанов:
Оттук натам вече започват основните въпроси, които и хората ги казаха, а те са именно в разпределението на тази енергия - да бъде тази енергия разпределена по най-правилния начин. И аз смятам, че фирмите за топлинно счетоводство го правят това нещо.

***

Водеща:
Блиц въпрос и блиц коментар, г-н Цветанов, към вас. Отскоро сте шеф на "Топлофикация - София", наредихте ли вече ревизия? Ще преразглеждате ли работата на своите предшественици?

Ст. Цветанов:
Януари месец е много тежък за нас, тъй като трябва да подготвим някои основни документи. Това са 5-годишният бизнес план, бизнес планът за 2011 година, програма с оздравителни мерки. Ще насоча усилията си в тази посока.

Водеща:
Добре,благодаря ви за този разговор.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Застрояват парка в Сандански?
Застрояват парка в Сандански?
07:27, 18.09.2024
Чете се за: 02:20 мин.
На първо четене: НС ще обсъди промените в Закона за насърчаване на инвестициите
На първо четене: НС ще обсъди промените в Закона за насърчаване на инвестициите
07:09, 18.09.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Положителна проба за наркотици е дал моториста, който помете двама души, слизащи от автобус
Положителна проба за наркотици е дал моториста, който помете двама души, слизащи от автобус
06:58, 18.09.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Значителна облачност и превалявания и днес
Значителна облачност и превалявания и днес
05:55, 18.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Фармацевти срещу вендинг машините: Ще се стигне ли до протести?
Фармацевти срещу вендинг машините: Ще се стигне ли до протести?
05:52, 18.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Откриха второ древно пристанище на Созопол (СНИМКИ)
Откриха второ древно пристанище на Созопол (СНИМКИ)
22:22, 17.09.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Вижте къде може да проверите номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите
Вижте къде може да проверите номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите
21:52, 17.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
В "Референдум": Необходими са повече средства за нова техника в армията
В "Референдум": Необходими са повече средства за нова техника в армията
21:21, 17.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Илияна Йотова: Очаквах България да получи някои от по-ресурсните ресори в ЕК
Илияна Йотова: Очаквах България да получи някои от по-ресурсните ресори в ЕК
21:09, 17.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Магичен въздушен спектакъл за Деня на София пред НДК
Магичен въздушен спектакъл за Деня на София пред НДК
21:04, 17.09.2024
Чете се за: 00:35 мин.
19 000 деца, учители и родители ще работят срещу тормоза в училище
19 000 деца, учители и родители ще работят срещу тормоза в училище
20:49, 17.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Младост" 3
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Младост" 3
20:41, 17.09.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Работна среща с таксиметрови превозвачи в Пловдив
Работна среща с таксиметрови превозвачи в Пловдив
133 години от освобождението на София
133 години от освобождението на София