ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Петте ключа към по-безопасно хранене

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Опасните храни причиняват над 200 заболявания и хранителни отравяния.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Опасните храни причиняват над 200 заболявания и хранителни отравяния. Най-често става въпрос за стомашно-чревни инфекции, но съдържанието на патогенните бактерии може да причини и ракови заболявания. За това предупреждават консултанти от Световната здравна организация. По повод Световния ден на здравето те са направили клип, който показва петте ключа към по-безопасно хранене. От Световната здравна организация препоръчват първо да измиваме ръцете си, а след това и продуктите, с които ще готвим. Важно е да използваме прясно месо, мляко и яйца и да разделяме суровата от сготвената храна. Пресните продукти, с които приготвяме ястията трябва да преминават през продължителна термична обработка, а след това да се съхраняват в хладилника. Спазването на тези мерки ще унищожи микроорганизмите, които се съдържат в храната и рискът от отравяне ще се избегне. Специалистите напомнят, че трябва да се прави разлика и между безопасни и здравословни храни.
Д-р Камен Николов - началник-отдел в дирекция "Контрол на храните и граничен контрол", БАБХ: Много често тази разлика не се прави, защото има много безопасни храни, по смисъла на законодателството, по смисъла на тяхната технологична обработка, но те не са здравословни за определени контингенти от населението.
Най-често опасните храни са причина за стомашни-чревни заболявания, но могат да доведат и до смърт.
Проф. Веселка Дулева - нац. консултант по хранене и диететика: Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 милиона души годишно в целия свят, което е съизмеримо със заболеваемостта и смъртността от много сериозни социално значими заболявания.
За да сме в добро здраве освен на храните, трябва да обърнем внимание и на още три фактора - обездвижване, замърсена околна среда и стрес. Филмът на Световната здравна организация "Пет ключа за по-безопасна храна" ще бъде разпространен сред деца от училища и детски градини. Специалистите напомнят и за опасността от хранителни отравяния по време на празниците заради обилното хранене и консумирането на опасни храни.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?