Опасните храни причиняват над 200 заболявания и хранителни отравяния.
Д-р Камен Николов - началник-отдел в дирекция "Контрол на храните и граничен контрол", БАБХ: Много често тази разлика не се прави, защото има много безопасни храни, по смисъла на законодателството, по смисъла на тяхната технологична обработка, но те не са здравословни за определени контингенти от населението.Най-често опасните храни са причина за стомашни-чревни заболявания, но могат да доведат и до смърт.
Проф. Веселка Дулева - нац. консултант по хранене и диететика: Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 милиона души годишно в целия свят, което е съизмеримо със заболеваемостта и смъртността от много сериозни социално значими заболявания.За да сме в добро здраве освен на храните, трябва да обърнем внимание и на още три фактора - обездвижване, замърсена околна среда и стрес. Филмът на Световната здравна организация "Пет ключа за по-безопасна храна" ще бъде разпространен сред деца от училища и детски градини. Специалистите напомнят и за опасността от хранителни отравяния по време на празниците заради обилното хранене и консумирането на опасни храни.