НОВИНИ

Посланик Уорлик за ситуацията в България

Колкото по-дълго продължават дебатите за СРС-та се увеличава недоверието на обществото в правителството и чувството, че се нарушават правата на гражданите. Така коментира ситуацията около публикуваните през последните седмици телефонни записи посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в интервю за "Денят започва". Тези, които са нарушили закона трябва да бъдат наказани, каза Уорлик, който изрази мнение, че разследването относно автентичността на записите не трябва да бъде политически обвързано.

посланик уорлик ситуацията българия
bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 14.02.2011
Чете се за: 11:13 мин.
У нас

Колкото по-дълго продължават дебатите за СРС-та се увеличава недоверието на обществото в правителството и чувството, че се нарушават правата на гражданите. Така коментира ситуацията около публикуваните през последните седмици телефонни записи посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в интервю за "Денят започва". Тези, които са нарушили закона трябва да бъдат наказани, каза Уорлик, който изрази мнение, че разследването относно автентичността на записите не трябва да бъде политически обвързано.

Посланик Уорлик коментира и интерграцията на ромите, както и предстоящата му обиколка в САЩ заедно с посланик Елена Поптодорова за насърчаване на нови американски инвестиции в България.

Пълен текст на разговора

Водеща:
Следващ гост ни е посланикът на Съединените американски щати у нас Негово превъзходителство Джеймс Уорлик. Добро утро, г-н посланик. Здравейте.
Джеймс Уорлик:
Здравейте.
Водеща:
Учудва ли ви колко дълго продължава скандалът с изтеклите в публичното пространство разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с ключови фигури от ГЕРБ? От един месец ние почти нищо друго не говорим в държавата.
Дж. Уорлик:
/превод/
Да, така е, и смятам, че това е значимо за България по
няколко причини. Тук наистина става дума за върховенството на закона в България по два начина - знаете, че във всяка страна, включително и в моята собствена, се използват СРС-тата като способ на правоохранителните институции. Понастоящем има опасения в страната дали са налице необходимите контроли за подслушванията и дали има достатъчно отчетност за използването на СРС-тата. И това наистина води до притеснение от страна на гражданите, тъй като хората са загубили увереност в държавната система и дори са с усещането, че постоянно са подслушвани. Обикновените, нормални, почтени хора не трябва да се притесняват от това, че някой ги подслушва. И наистина трябва да се направи така, че да се възстанови доверието от страна на гражданите и да има усещането за гаранция, че има необходимите контроли налице. А също така във връзка с това изпускане поетапно на такъв вид записи, това наистина води до деморализация на гражданите и до цинизъм сред тя. Истината все още не е излязла по отношение на тези записи и относно това дали наистина са достоверни или не, и смятам, че всъщност това е една възможност за правителството. България наистина има нужда от едно независимо разследване, за да се разбере каква е истината и ако има хора, които са виновни, тези хора трябва да бъдат изправени пред закона. Никой в България не трябва да стои над закона. И това наистина е една възможност за България и българското правителство да демонстрира, че те имат определена позиция по тази тема и да заемат една такава стратегическа възвишена позиция и да се възползват от тази ситуация всъщност.
Водеща:
Казвате, че има загубено доверие от страна на гражданите.
Загубихме ли доверието на Вашингтон заради този скандал или все още гледате на нас като на надежден партньор?
Дж. Уорлик:
Няма и съмнение, че България е надежден партньор и ние
искаме да работим с правителството и ние сме уверени, че
правителството може да излезе още по-силно от тази ситуация. Но тук всичко зависи от самото правителство, дали ще въведе
необходимите механизми за контрол и отчетност, които да
възстановят доверието на гражданите, и също така дали ще се
проведе независимо разследване, за да гарантира, че истината ще излезе наяве и че тези, които са нарушили закона, ще станат
известни. . .
Водещ:
Казахте независима експертиза трябва да реши това. Във
вашите очи каква трябва да бъде в България инстанцията, която да даде независимия... или пък отвъд България?
Дж. Уорлик:
Не зависи от мен да предложа подходящата формула, но това не трябва да е разследване, което да е политически обвързано. Трябва просто да се разгледа обективно, а не политиците да се карат помежду си, което не води до излизане наяве на истината. Както знаете, в много европейски държави, и в моята държава, това, което би станало, е да се проведе независимо разследване, за да се установи каква е истината. Аз няма да предложа някакъв конкретен начин, но е ясно, че трябва да се намери способ, чрез който да се възстанови доверието от страна на гражданите, че има налице процеси по отношение на контрола на прилагането на СРС-тата, и конкретно в този случай с тези излезли записи.
Водеща:
Господин посланик, убедена съм, че много внимателно
наблюдавате политическите дебати по тази тема. Как мислите,
доближаваме ли се до истината или се отдалечаваме от истината?
Дж. Уорлик:
Трудно е да се прецени, тъй като е толкова объркващ дебатът понастоящем. И това е много жалко за българските граждани, които в крайна сметка искат да се преодолее това и да се премине нататък. Не мисля, че това е дебат, който българските граждани искат да продължат, защото българите по-скоро искат всички да се занимават с по-важните въпроси, свързани с върховенство на закона, със здравеопазването, с образованието - истинските важни въпроси за гражданите. Затова повече от всякога е важно да се намери правилният начин да се справят с това и правителството да заеме една стратегическа позиция пред обществото и да гарантира тези контроли по отношение на СРС-тата. Ако някой е нарушил закона, нека установим какви са фактите и да бъдат изправени пред правосъдието.
Водещ:
Две комисии в нашия парламент, подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства, както и комисията за
контрол на ДАНС, излязоха с докъде официални, къде неофициални становища, че има изтичане, което е свързано с Министерство на вътрешните работи. Сложна е ситуацията на министър Цветанов. Каква според вас е политическата стъпка, която той трябва да предприеме?
Дж. Уорлик:
На първо място нека да кажем, че тук не става дума за
министър Цветанов или за която и да е друга личност, а става
дума за неща, които се случват в страната. Наистина е
изключително положителна стъпка, че парламентът е решил да
разгледа независимо каква е тази ситуация и да се излезе от
рамките на политиката. Тук не става дума за политическите партии като социалистите, ГЕРБ или която и да е партия. Тук става дума за възстановяване на доверието в законодателството в България. Затова е много важен какъв ще е резултатът от цялата тази ситуация и мисля, че и Брюксел, и Вашингтон ще продължат да наблюдават как правителството ще се справи с тази чувствителна ситуация.
Водеща:
Въпреки това виждате, че се увеличава натискът на
парламентарната опозиция за оставката на вицепремиера Цветан Цветанов. В същото време една от социологическите агенции в България - "Галъп" - вчера излезе с проучване, според което правителството губи доверие именно заради този скандал. Според вас, по-добре ли ще е и за управляващата партия, и за правителството, ако вицепремиерът Цветан Цветанов се оттегли?
Дж. Уорлик:
Отново нека да кажа, че тук не става дума за министър Цветан Цветанов. Дори и да напусне поста си сега, все още ще остане проблемът с тези записи и за това, че не са установени кои са нарушили закона. Така че истинският въпрос тук е върховенството на закона. Колкото по-дълго продължават тези дебати понастоящем, толкова повече цинизъм ще се генерира сред обществото и повече недоверие. Говоря и с обикновени хора, които имат усещането, че ги подслушват през цялото време, т.е. налице е една липса на доверие в правителството и липса на доверие, че са гарантирани правата на гражданите. Затова е необходимо да се вземат мерки, за да се гарантира една увереност у гражданите, че има механизми за контрол и че тези, които са нарушили закона, ще бъдат изправени пред правосъдието.
Водеща:
Какво мислите за взрива пред вестник "Галерия"?
Дж. Уорлик:
Чух редица различни теории защо се е случил този взрив, но
аз самият не знам какво стои зад това събитие. В името на
България не бих искал по някакъв начин тази случка да допринесе негативно за нейното развитие и не искаме да видим в България да има негативни сили, които да контролират дневния ред чрез насилие. Надявам се това да е просто единичен случай и се надявам, че тези, които са извършили това престъпление, ще бъдат идентифицирани и наказани, но наистина се надявам, че... това да е еднократна случка на насилие и че България ще продължи нататък в своето развитие.
Водещ:
И за да завършим темата, един въпрос, който надявам се няма да ви провокира. Тук се казва, че атаката срещу правителството, много хора споделят това мнение, е атака на негативни, тъмни сили, за които говорим, свързани по-скоро с една реакция на демократичните процеси в България. Знаем, че вие разполагате със сериозна информация, споделяте ли това мнение?
Дж. Уорлик:
Да, и аз чух тази теория, че тъмни сили стоят зад това, но
няма начин аз как да знам дали това е така или не. Но наистина е жалко, че има хора в България, българи, които биха предприели такъв род действия, които очевидно не са в интерес на страната, и да го правят за свой собствен политически интерес, ако това е случаят, разбира се. Ще видим, надявам се фактите да излязат наяве скоро.
Водеща:
Г-н посланик, каква е оценката ви на борбата с престъпността и корупцията, която води правителството на премиера Борисов?
Дж. Уорлик:
Тази една година, в която аз съм в България, аз наистина съм
доста впечатлен от мерките, които предприе Министерство на
вътрешните работи. Някои от тези мерки бяха доста смели, за да се обърне внимание на организираната престъпност и корупцията, и наистина смятам, че улиците на България са по-безопасни сега, отколкото преди две години или повече, и смятам, че това се дължи на добрата работа на правоохранителните органи. Но това не е цялата история, както виждаме, трябва да работи цялата система - прокуратура, съдебна система. Тези, които са виновни за престъпления, трябва да бъдат осъдени и да са зад решетките, т.е. не е само въпрос на постигане на арести, но става дума за това, че цялата система трябва да работи, цялата система за върховенство на закона и гарантиране правата на гражданите. Така че смятам като цяло работата на Министерството на вътрешните работи е успешна, но има още много работа, която трябва да се свърши, за установяване върховенството на закона в България.
Водеща:
Въпреки това смятате ли, че Европейската комисия прилага
двойни стандарти спрямо нас по отношение на членството ни в
Шенген? От една страна, те казват - о'кей, вие изпълнявате
стриктно техническите параметри на това членство, от друга
страна обаче проблемът е доверието, нещо, за което всъщност и вие говорихте, доверието на страните-членки на Европейския съюз към нас.
Дж. Уорлик:
Тук е въпрос на време. Не става въпрос дали България ще се
присъедини към Шенген, а по-скоро кога. Ясно е, че България вече върви по този път на присъединяване към Шенген, но кога точно ще се случи е нещо, което предстои да се доизясни с Брюксел. Но смятам, че България трябва да е уверена, че е по правилния път към Шенген и че удовлетворява изискванията за Шенген, и че ще стане член.
Водеща:
Една скоба само отварям. Отнехте визата на бившия вътрешен министър Румен Петков да пътува до Съединените американски щати. Защо, в крайна сметка стана ли ясно каква е истинската причина за това?
Дж. Уорлик:
Вижте, аз по тази тема вече съм казал всичко, което бих
могъл да кажа по темата. Става дума за законодателството на
Съединените щати, на което гледаме много сериозно. Гледаме
изключително сериозно, когато отнемаме нечия виза, и нямам друго какво да кажа, което вече да не съм го казал.
Водеща:
Кога ще му върнете визата?
Дж. Уорлик:
Това не бих могъл да кажа.
Водеща:
Добре. За друго нещо важно да поговорим. Предстои ви през
пролетта тази година една обиколка с нашия посланик във
Вашингтон Елена Поптодорова из Съединените американски щати. Каква е целта на тази обиколна съвместна?
Дж. Уорлик:
Всъщност изключително много се вълнувам от тази обиколка, от това турне. Ще посетим няколко града в Съединените щати заедно, редица градове, които не са често посещавани от българите и българския бизнес, Финикс например в Аризона. Това, което искаме да направим, е да насърчим нови инвестиции в България. Страхувам се, че има доста американци, които не са много добре запознати с България, и това е шанс за тях директно да се запознаят с България, и то не само чрез посланици на България и на Америка, а чрез бизнес представители от страна на България, ще е възможност за нови инвестиции към България, за нов износ и за сближаване на българския и американския народ. Идеята е бизнесмени да посетят и България, да могат сами за себе си да видят, че има изключително много възможности в България, и да могат да бъдат привлечени повече инвестиции както от САЩ, така и от други места.
Водещ:
Ваше превъзходителство, г-н посланик, кои браншове на нашата икономика смятате, че са атрактивни съвсем сериозно за американските инвеститори?
Дж. Уорлик:
Това, което аз съм видял, е, че вече има голям интерес от
страна на американски компании в областта на високите
технологии, фармацевтичната индустрия, биотехнологиите,
земеделието, но дори и в други области. Може би си спомняте, че съвсем наскоро и Domino`s Pizza отриха свой франчайз тук, в България. И не е важно да се концентрираме върху една конкретна област. Това, което България трябва да направи, е да създаде необходимия бизнес климат, който да привлече сериозни инвеститори, не такива, които само да имат интерес от бърза печалба, а такива, които имат интерес за дългосрочни инвестиции. Филмовата индустрия например има интерес дългосрочно да инвестира в България и това смятам, че е една вълнуваща област за инвестиции за България.
Водеща:
Дано, дано това е така. Джони Деп между другото още ли е в
България? Май си тръгна.
Дж. Уорлик:
Всъщност Арнолд Шварценегер вече също е на разположение.
Водещ:
Да, той вече не е губернатор.
Водеща:
Ще го поканим, ще имаме предвид неговия творчески талант. Друго да ви питам. Прави впечатление вашата много сериозна ангажираност с проблемите на ромската общност тук, у нас, с ромската интеграция. Защо, защо ви е това главоболие?
Дж. Уорлик:
Вижте, всъщност ромската общност е много важен елемент на българското общество. Българите са известни с тяхната
толерантност и смятам, че преобладаваща част от българите биха искали да видят ромската общност интегрирана и да е част, продуктивна част на българското общество. Но това няма да се случи бързо или лесно. Понастоящем представители на ромската общност живеят в изключително трудни условия. Игнорирането на проблема не е решението, а както сами виждате, ромската общност няма много свой собствен глас или лидери, които да ги представляват. Затова смятам, че разглеждането на този проблем е изключително важно за бъдещето на България. И ако тук също така има възможност за България граждани, които са изключително... българските граждани, които са изключително толерантни и са приветствали чужденци в своето общество, тук също е възможно да се демонстрира това и да се работи с ромската общност за тяхната интеграция. Ако има нещо, което аз бих могъл да допринеса, аз съм готов да го направя, но това е един дългосрочен процес. Както видяхте и в новините през уикенда, ромската общност е изправена пред редица трудности и наистина смятам, че ще трябват искрени усилия, за да могат да се преодолеят проблемите, свързани с общността.
Водещ:
Както казахте, ситуацията е много сложна само че, много
средства безспорно, очевидно за всички потънаха в различни
ромски организации с годините.
Водеща:
А резултати няма.
Водещ:
А резултати няма. Дори министърът на вътрешните работи беше започнал една проверка. Какъв е изходът според вас, ако можете да си позволите такава оценка?
Дж. Уорлик:
Това, което аз за себе си установих, тъй като имах
възможността да посетя редица ромски общности из страната,
най-скоро бях в Ямбол, но това, което научих от всички тези
посещения, е, че няма едно-единствено общо разрешение на
въпроса. Ако имаше такова, както България, така и други страни като Румъния и Сърбия биха открили това едно-единствено решение. Това, което всъщност установих, е, че става дума за всяко едно семейство, че трябва да се обърне внимание на всяко едно семейство. Там се запознах със семейство ромско, което живеело доскоро в една палатка с 12 малки деца. И бях изключително окуражен, че бащата на това семейство всъщност бе успял да си намери работа като чистач и беше по този начин способствал да може семейството да се изнесе от палатката в една, макар и скромна, но самостоятелна къщичка и да могат децата да бъдат записани в училище. И, така, си дадох сметка, че ето това е един пример за едно семейство, което е било в абсолютна бедност, но е решило за себе си, че те ще избягат от този порочен кръг на бедността. И това ме накара да установя, че има надежда, но че трябва да се обърне внимание на всяко едно семейство, за да им се помогне да излязат от този порочен цикъл.
Водеща:
Дано сте прав. Г-н посланик, през уикенда ви видяхме на
извънредната национална мюсюлманска конференция, на която Мустафа Алиш Хаджи бе преизбран за мюфтия на мюсюлманите в България, в същото време обаче беше избран и още един главен мюфтия - Али Байрактаров. Как според вас ще завърши този конфликт в легитимността на мюсюлманските общности у нас? Какво е решението въобще на този въпрос?
Дж. Уорлик:
Знам, че българската мюсюлманска общност по никакъв начин не иска да е разделена. И както с всяка една религиозна общност наистина се надявам тя да може сама за себе си да може да си избере лидерите. Аз бях изключително впечатлен, че повече от 200 хиляди мюсюлмани бяха на тази конференция. И аз самият присъствах там и наистина им пожелавам успех, за да могат да разрешат своите различия.
Водещ:
Вие все пак казахте, г-н посланик - надявам се, че
българските власти няма да се намесват повече в нещата. Правилно ли ви цитирам?
Дж. Уорлик:
Не. Ако всъщност имате предвид някакви закони, които са били нарушени, да, по принцип мнението ми е, че всички трябва да спазват законодателството. Но това, което основно исках да кажа, и мисля, че повечето хора са съгласни с това, е, че мюсюлманската общност трябва сама да може да си избере
ръководителите. И никой от мюсюлманите не смятам, че иска да има разделение в тяхната общност и искат да видят едно помирение.
Водеща:
Любопитно ми е обаче дали фактът на вашето присъствие на
една от мюсюлманските конференции означава, че за Вашингтон има един легитимен мюфтия в България и той се нарича Мустафа Хаджи?
Дж. Уорлик:
Не, не е въпросът какво аз ще избера и тук не ставаше дума
за това, имаше други представители на чужди посолства и на
международни организации, които присъстваха там. Това смятам, че беше важна мюсюлманска конференция, но всичко тук е в ръцете на мюсюлманската общност сами да изберат своето ръководство, не за външни лица.
Водещ:
Може би един последен въпрос, който ще бъде малко
провокативен, но не мога да го спестя - АЕЦ "Белене". Директно. Бившият енергиен министър Румен Овчаров каза официално, че вие заемате определена позиция за АЕЦ "Белене", някак срещу, защото защитавате интересите на американска компания в "Марица изток". Ще ви помоля да отговорите.
Дж. Уорлик:
Аз мисля, че може да разгледате моите изяви и ще установите, че никога не съм излизал с позиция за или против "Белене". Винаги съм казвал, че българите трябва да решат и българското правителство. Трябва да се реши в крайна сметка дали този проект е от икономически интерес за България и дали този проект гарантира енергийна сигурност за България, и трябва да има дебати в страната по тази тема, защото решенията по този въпрос ще окажат влияние на енергийното бъдеще на България за десетилетия напред. Трябва много внимателно да се разгледа въпросът и тези, които вземат решенията, да са напълно информирани, за да могат да вземат правилното решение. В областта на енергетиката толкова решения вече са били взети зад кулисите и не са ясни всички факти, и затова е изключително важно за България понастоящем да се вземат прозрачни решения по отношение на този проект и всичко друго, което е в областта на енергетиката, за да могат ясно да се преценят плюсовете и минусите.
Водеща:
Да завършим все пак със световната новина, международна,
номер едно - Египет. Хосни Мубарак се оттегли, но градусът на
напрежението на площад "Тахрир" не спада по никакъв начин. Какво ново управление на Египет ще е приемливо за Съединените американски щати?
Дж. Уорлик:
Това наистина са доста вълнуващи времена както за
египтяните, така и за целия свят, да сме свидетели на този
преход. Наистина е окуражаващо, че виждаме, че тези промени
настъпват по мирен начин, и мисля, че надеждата на всички ни е, че продължаващите промени, които се случват както в Египет, така и в други страни, ще бъдат мирни и ще бъдат демократични и че по този начин ще постигнем един по-силен Близък изток.
Водещ:
Дано, дано.
Водеща:
Добре. Благодаря ви за това интервю. Това беше посланикът на Съединените американски щати у нас Джеймс Уорлик, гост на "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин, посочиха от МОСВ
13:09, 27.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко й", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
"Тази нощ душата на Криси отиде при татко й", написа майката на починалото момиче след взрива в Елин Пелин
12:53, 27.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
15 леви формации се обединиха за нов старт под мотото "Заедно! Началото е Бузлуджа"
12:47, 27.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
Два от трите фронта на пожара в Пъстрина планина Монтанско са потушени (СНИМКИ И ВИДЕО)
12:39, 27.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
Равносметката на трагедията в Елин Пелин: Двама загинали, двама в неизвестност
12:18, 27.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)
11:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
Ивайло Мирчев: Решението на КС е подарък за рождения ден на Пеевски
10:27, 27.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
10:15, 27.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически
09:51, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
Костадин Костадинов: Главните прокурори през последните години пазят организираната престъпност
08:58, 27.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа
08:44, 27.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Ситуацията в Елин Пелин не е напълно овладяна, заяви гл. комисар Александър Джартов
Ситуацията в Елин Пелин не е напълно овладяна, заяви гл. комисар Александър Джартов
08:23, 27.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Празникът на виното и любовта!
Празникът на виното и любовта!
Влошено здравословно състояние на Мубарак
Влошено здравословно състояние на Мубарак