НОВИНИ

52-ма безработни остават без обезщетения след съмнения за източване на НОИ

Териториалното поделение на НОИ в Смолян спря обезщетенията на 52-ма безработни от Неделино, заради съмнения за източване на осигурителната система. Те са получавали между 1500 и 1800 лв месечно след работа в Испания и до момента на спирането са им изплатени общо към 240 000 лева. Хората обжалват решенията, а със случая се заеха прокуратурата и ДАНС.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
19:20, 06.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Гражданите били наети при един и същ работодател в Испания в края на миналата година. Трудовите им договори обаче били за много кратък период - до 15 дни и това усъмнило експертите в НОИ.

Валентин Гаджев - директор ТП НОИ- Смолян: Когато уведомихме за проверка съответните структури в лицето на МВР получихме отговор, че те не са пребивавали там в рамките на 15 дни или на 10, а са били в рамките на 3, а една част от тях въобще не са пребивавали в Испания.

За да получават високи обезщетения за безработица в България хората се позовават на Регламент 883, според който трябва да им се изплащат 60% от възнаграждението при последния осигурител.

Валентин Гаджев- директор ТП НОИ- Смолян: Има разбира се в момента таван, той е 74 лева и 29 стотинки на ден. Те толкова получават. Ние сме им плащали първите три месеца и сме спрели плащането, съгласно кодекса, за да защитим максимално средствата на държавното обществено осигуряване. Мога да кажа, че около 240 000 бяха средствата, които ние сме платили на тези лица, в рамките на тези три месеца. Ако ние бяхме продължили да плащаме до настоящия момент, сумата може би щеше да стигне и подмине 1 милион.

Всички обжалват решенията в Административния съд. На първа инстанция част от тях вече са потвърдени. Започват обаче обжалвания във Върховния административен съд.

Никой от хората със спрени обезщетения не пожела да застане пред камерата ни. Обяснението е, че в момента тече разследване и се водят дела.

Боян Кехайов - кмет на Неделино: Убеден съм, че моите съграждани са добросъвестни, не са действали в ущърб на държавата за източване на националната осигурителна система, а просто са се възолзвали от една директива на Европейския съюз от 2004 г, която им дава право да получават такива обезщетения.

Със случая се е заела и прокуратурата. Тече досъдебно производство, а за крайния резултат ще трябва да се произнесе съдът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК: Вероятно до няколко месеца ще има доклад за пазара на горивата
КЗК: Вероятно до няколко месеца ще има доклад за пазара на горивата
Румен Гечев, БСП: Нашият алтернативен бюджет е проевропейски
Румен Гечев, БСП: Нашият алтернативен бюджет е проевропейски