НОВИНИ

Репортерски поглед: Новите князе - 5 юли 2015 г.

Две от четирите възникнали в най-ново време държави, са основани от българи.

bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 05.07.2015
Чете се за: 03:56 мин.
У нас
Две от четирите възникнали в най-ново време държави, са основани от българи. Те са княжества и вече имат стотици заявки от наши сънародници, които желаят да станат техни поданици. Може ли всъщност тази куриозна статистика да е показателна за отношението на българите към Родината. И каква е ролята на новите технологии в необичайното начинание да си намериш ничия земя и да я направиш своя държава. Откакто тръгнаха по стъпките на Аспарух, княз Миломир и княз Баланов решиха да се запознаят и заедно да се помолят. В патриаршескакта катедрала "Свети Александър Невски" запалиха свещичка за добруването на земите си. А след молитвата огласиха и първото дипломатическо решение. - Отново направихме една историческа крачка, - каза арх. Миломир Богданов, княз на княжество Онгъл. - Подписахме документите за взаимно признаване, установяване на дипломатически отношения като равноправни, държавноправни субекти между двете страни. - Мене ме е признал колегата, в момента ние сме двете страни, които взаимно се признаваме, - отвърна Владимир Баланов, княз на Княжество Нова Атлантида. - И естествено се помолих на Господ да ни помага в делото, което сме започнали, - допълни князът на княжество Онгъл. Но спешният държавнически акт не е случаен. Дипломатическитe отношения се налaгат заради заплаха над едно от княжествата - Онгъл. Според княжеската агентура, местни бизнесмени вече обявяват там имоти за продан, без висшочайшето съгласие на суверена. - Даже гледам, че са закачили едни билбордове с новите шосета, как ще бъде там на острова и т.н., - казва архитект Богданов. - Този резерват да се запази такъв какъвто е - това е целта на княжеството, никаква човешка дейност никакви поселения, никакви строежи, нищо подобно. Заплашеното княжество Онгъл се намира на границата между Хърватия и Сърбия. Състои се от три отделни части на река Дунав. Останало е като ничия земя след разпадането на Югославия. Неговият княз архитект Миломир Богданов наистина предупреди преди време, че тази територия може да породи ламтежи дори у терористи.
Арх. Миломир Богданов - княз на княжество Онгъл: Не дай Боже при тази политическа обстановка, ами там може да дойдат от "Ислямска държава" и да си направят база, кой ще ги спре.
Онгъл има претенцията да е първото екологично княжество на Балканите. Територията му е колкото Борисовата градина в София. Но пък е два пъти по-голямо от Монако. И от Ватикана. Още няма жители, но и Антарктида няма население.
Арх. Миломир Богданов - княз на княжество Онгъл: Тези земи, те в момента са абсолютно подивели, абсолютно безстопанствени, река Дунав ги руши, там има мини, вероятно е минирано от времето на военните действия и е просто нещо, което не може така повече да съществува в центъра на Европа.
След като Онгъл възниква на 24 май, вече си има всички държавнически символи. Гербът и знамето много приличат на българските. Онгъл е миролюбива и няма армия. А за съседи има други две нови мини-държави Либерландия и Анклава. Князът също е избрал химн и пощенска марка. За разлика от Онгъл другото княжество Нова Атлантида е чисто икономически проект. Държавата представлява остров с размерите на Белгия. Той се образува от лавата на подводния вулкан Мановай през 2012 година. Сега островът плава свободно в Тихия океан. - Ами намерих го в Интернет, порових се, случайно попаднах една година след това, - разказва князът на Нова Атлантида. - Как го завладяхте? - Ами пратих просто една експедиция мои съдружници от Южна Америка, които отидоха и свършиха тая работа." Островът е образуван от пемза, вулканична скала. Оценката му като суровина е близо 5 трилиона долара. Неговият собственик Владимир Баланов е бизнесмен, натрупал парите си в годините на прехода. Докато още само го притежава, без да му е княз, той предлага острова на българската държава. Но - безуспешно.
Владимир Баланов, княз на Княжество Нова Атлантида: За 3 часа ми написаха някакъв отговор, който гласи следното - островът е ваш, частна собственост, правете каквото искате с него - той не ни интересува, тъй като е плаващ. Второто не е урбанизиран - викам ок, също така и третото нещо, което е - няма жители.
Сега обаче княз Баланов вeчe има стотици заявки за жителство. Княз Баланов е решил е да насели държавата си само с умни хора. Затова е поверил вицепремиерския пост и икономическите министерства на МЕНСА.
Христо Радков, председател на УС на МЕНСА-България: В момента ни чакат поне една две години много работа, а ефектът евентуално ще го видим след това.
В Нова Атлантида предвиждат да добиват суровини от акваторията на острова. По техни сметки, тя е около 780 хиляди кв.км. За сравнение акваторията на България е само 32 хиляди кв. км. Бъдещите гражданите ще сформират акционерно дружество. A официалната валута ще е криптирана - княжески атлант, подобно на биткойна. Кога, според международното право, една ничия земя, може да стане твоя държава? За да бъде княз, той трябва да има народ, смята юристката Михаела Пенчева от Националната асоциация на младежките клубове на ООН: - Първото правило за съществуването на една държава е тя да има своето население. Тя трябва да има условия, в които наслението да съществува, да се развива. Признаването им в международен план все още не е осъществено. По-скоро да го сметнем като една индикация за българското присъствие по тези земи. С оглед на международното право действията на двамата князе повече приличат на окупация. Но не съвсем, защото дадена територия може да бъде окупирана само от друга държава, а не от физическо или юридическо лице. На въпроса дали не е разочарован от нашата държава България, че си търси друга държава, княз Владимир Баланов отговаря: - Ами, вижте, както казва моята жена - насила те накараха да станеш монарх. - Българите загубиха целта си. Може би тук моят министър на екологията да каже някоя приказка, - казва княз Миломир Богданов. - Когато българите бъдат притиснати от всички страни историята помни, че те се разпръскват и започват да заемат нови територии и когато дойде моментът се обединяват и създават една мощна и силна държава, - включва се в разговора Цветан Ночев, министър на екологията в Княжество Онгъл. Владимир Баланов не крие, че новите технологии са станали причина да си намери държава. Арх. Миломир Богданов обяснява как може да стане това: - Проучихме къде минава границата по кадастрални данни. С едно кликване на мисшката е напълно възможно да се случи. И се видяха белите петна къде са. Основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси обаче смята, че има решение за спорните държави. За него няма нищо невъзможно. Особено след антарктическата експедиция и българската база на ледения континент. Тогава дори лозунгът "България на три морета" се трансформирал в "България на три океана". - Смятам, че трябвада се погледне съвсем сериозно, - казав Соломон Паси. - Това, че няма икономика е много лесно преодолимо, важно е в една държава преди всичко да има интернет, а има ли интернет, ще има и икономика. "Гугъл" направи подобен експеримент в Нова Зеландия и пуснаха wi-fi с балони от 30 км височина. Сега князете си подават ръка, за да се борят заедно с всички трудности.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Изслушаха кмета Терзиев за Мемориала пред НДК в София
Изслушаха кмета Терзиев за Мемориала пред НДК в София
18:26, 05.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Робот за обезвреждане на бомби, хеликоптери и специални камери на празника на МВР
Робот за обезвреждане на бомби, хеликоптери и специални камери на празника на МВР
18:02, 05.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Здравното обслужване на почиващите по морето - какви са правата ни
Здравното обслужване на почиващите по морето - какви са правата ни
17:43, 05.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Парламентарната рулетка: Ще забави ли президентът връчването на другите мандати?
Парламентарната рулетка: Ще забави ли президентът връчването на другите мандати?
17:01, 05.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
Катастрофа затруднява движението по пътя Монтана - Лом
Катастрофа затруднява движението по пътя Монтана - Лом
16:52, 05.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Фармацевтите и НЗОК и днес не постигнаха съгласие, разговорите продължават
Фармацевтите и НЗОК и днес не постигнаха съгласие, разговорите продължават
16:29, 05.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Голям пожар бушува край бургаския кв. "Банево"
Голям пожар бушува край бургаския кв. "Банево"
16:11, 05.07.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Тир блъсна автобус от градския транспорт в Бургас, има пострадали (СНИМКИ)
Тир блъсна автобус от градския транспорт в Бургас, има пострадали (СНИМКИ)
15:53, 05.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Екзотична изложба на гигантски африкански охлюви в Бургас
Екзотична изложба на гигантски африкански охлюви в Бургас
15:14, 05.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
След смъртта на британец в болницата в Пловдив: Уволниха двама от охранителите
След смъртта на британец в болницата в Пловдив: Уволниха двама от охранителите
15:02, 05.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Приеха лисичета в общинска детска градина в София
Приеха лисичета в общинска детска градина в София
14:57, 05.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков
Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков
14:37, 05.07.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Топ 24
Най-четени
Гласуването за референдума в Гърция започна (ОБНОВЕНА)
Гласуването за референдума в Гърция започна (ОБНОВЕНА)
Грекзит означава по-малко пушачи, по-малко разводи,по-малко зехтин и по-малко крайбрежия за ЕС
"Грекзит" означава по-малко пушачи, по-малко разводи,по-малко зехтин и по-малко крайбрежия за ЕС