Засилен контрол на местата за хранене и съхранение на хранителни продукти в Благоевград. Проверките на Агенцията по безопасност на храните са внезапни, a заради жегите ще се контролират отблизо и местата за продажба на храни на открито.
Иван Огнянов произвежда продукцията си в благоевградското село Падеж и ни гарантира, че стоката му е прясна и дори здравословна. Запитан кое най-много купуват хората, мъжът отговаря:
- Козе масло, сирене, млеко, мътеница...
- Сега като е топло това мляко няма ли да се развали?
- Не, няма ...що остане връщаме го и го праим на извара.
Божко Костадинов продава яйца от пуйка, казва че са полезни, защото са с по-ниско съдържание на холестерол.
- Аз ги държа в хладилника и те са от два-три дена, - уверява той. - Някои се продават, някои си ги изконсумирам аз.
Мнозина са свикнали и си купуват от пазара и не се притесняват за качеството дори в най-горещите летни дни.
- Естесвено, от домашното по-хубаво няма, - смята Гаврил Соколов. - Стоката не се задържа, достатъчно малко е за да се продаде за деня.
От агенцията по безопасност на храните обаче казаха, че не гарантират за качествата на тези продукти, затова при покупка всеки човек сам поема риска.
- Тези продукти трябва да са в хладилни условия при температура от 0 до 4 градуса, има голяма опасност от разваляне и развитие на патогенни микроорганизми и съответно настъпване на хранителни инциденти, - съветва д-р Димитър Малиновски -Контрол по храните ОДБХ - Благоевград.
Продажба на открито за сега се позволява само за сурово мляко, но не и за яйца, кашкавал или сирене.
Вижте репортажа на Боряна Черганова и оператора Феодор Сургов