Навечерието на Никулден е най-важното време за производителите на риба, защото тогава реализират голяма част от продукцията си. Как се вади сладководна риба, ден преди утрешния празник? Наемателите на язовирите често прибягват до услугите на мобилни групи.
Заради големия брой язовири, Ямболска област осигурява най-много сладководна риба на пазара.
Георги Чалъков, заместник-кмет на община Тунджа: "На територията на общината има около 101 язовира, почти всички са отдадени под наем или концесия на наематели и концесионери, които развиват стопанска дейност в тях".
Специално наети групи се заемат с тежката задача да пуснат мрежите. При късмет наведнъж може да се извадят до 10 тона шарани. През април язовирът в тунджанското село Маломир е зарибен с 30 хиляди шарана и само за няколко месеца те са стигнали най-подходящото тегло за продажба - малко над 2 кг. За отглеждането на рибата наемателите са хвърлили в язовира близо 80 тона фураж.
Манол Вълчев - отговорник за охраната на язовира: "Търговците търсят риба, която да не мирише на тиня и добре да е изхранена и да няма, най-важното да няма червенка. Нашият язовир е плитък, песъклив и е добър за отглеждане на шарана.... Цената е нормална, не я надуваме, цената е 3,80 - 4 лв. я даваме".
Тази година в Ямбол шаранът достигна рекордно ниски цени и вече се продава под 5 лв. за килограм. Клиентите са доволни, защото ще посрещнат Никулден с по-малки харчове.