НОВИНИ

Спешни мерки за борбата с комарите по Дунав

Спешни мерки трябва да предприемат общините по поречието на Дунав заради разпространяващия чрез комарите в цял свят вирус Зика, предупреждават от Асоциацията на Дунавските общини.

bnt avatar logo
от Теодора Узунова
18:17, 02.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Почти всяка година досега пръскането срещу насекоми и акари почти навсякъде закъснява заради обжалване на обществените поръчки. Да очакваме ли проблеми и тази година, отговор потърсиха колегите от Русе.

Тъй като все още времето не е подходящо за развитие на популацията на комарите, ефективни мерки не се вземат. Час по-скоро обаче трябва да започне подготовката на обществените поръчки за пръскане срещу насекомите в крайречните региони, настояват от Асоциацията на дунавските общини.

Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини: Абсолютно ключово е справянето с комарите на време. А това означава пръсканията срещу комарите, наземно и авиационно, да се извършат през месец март.


;

Затова обаче е необходимо общините да знаят с какво целево финансиране ще разполагат от държавата, което все още не е ясно. От ресорното ведомство казват, че първо трябва да се разбере какво ще е изпълнението на бюджета в неговата приходна част и едва тогава могат да кажат колко ще са средствата.

Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини: Което не е задоволителен отговор за нас. Така че продължаваме да събираме усилия да искаме поне яснота за това с какви средства ще разполагат общините, за да организират тези мероприятия.

За 2015 г. са изразходвани общо милион и 700 хил. лв. за пръскане срещу комари по цялото поречие на Дунав. От Асоциацията уточниха, че е много важно пръскането да е едновременно и от двата бряга на реката. Често обаче няма координация между българските и румънските институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 2 февруари
Новините в 100 секунди на 2 февруари
Чистят Русе след снега
Чистят Русе след снега