НОВИНИ

Шефът на "Булгартабак": Фабриката в София спира работа само временно

Продължават неяснотите около случващото се в "Булгартабак". От два независими един от друг източника "По света и у нас" научи, че "Булгартабак" се готви да изнесе част от производството си в Дубай. Официално от холдинга заявиха, че отказват да коментират слухове и неверни твърдения, които за пореден път, по думите им, целят да уронят престижа на компанията. Същевременно за втори пореден ден съкратени служители от софийската цигарена фабрика протестираха пред прозорците на "Булгартабак" в София, докато вътре се избираше нов Съвет на директорите. Само за БНТ изпълнителният директор Венцислав Чолаков заяви, че фабриката в София спира работа само временно.

Александър Марков
от Александър Марков
20:17, 31.03.2016
Чете се за: 02:31 мин.
У нас
шефът булгартабак фабриката софия спира работа временно

Съвсем теоретично, Булгартабак може да ограничи до минимум производството си в цигарените фабрики в София и Благоевград и да го пренасочи извън страната, тъй като, според оскъдната информация, която ни е известна от приватизационния договор, БТ няма задължение за производството на определени фиксирани количества.

Сега в София БТ, по наша информация, оперира само логистичният център. Дали, обаче, ако няма производство, това ще е по правилата, тепърва ще се уточнява. По данни на синдикатите, от общо 9 машини в завода, към Благоевград са изпратени две.

Така или иначе, и сега холдингът има фабрика за цигари в Баня Лука, република Сръпска от 2-3 години. Продукцията от Баня Лука се изнася за Адриатика и страните от Западните Балкани.

Иначе по-рано днес се случиха още две важни неща около "Булгартабак". Първото е - от холдинга официално съобщиха в отговор до Комисията за финансов надзор, че делът на регистрираното в Обединените арабски емирства дружество "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" в капитала на "Булгартабак" е малко над 12%, или 900 000 акции. Знаете, наскоро компанията закупи акции на такава стойност за малко над 59 милиона лева, по официални данни.

И, второто важно събитие - докато течеше протеста на синдикатите, в Булгартабак се избираше нов Съвет на директорите. Двама индийци влизат в борда. Чака се офиц. потвържедине, че досегашният изп. дир. на холдинга Венцислав Чолаков сдава поста, но остава като представител на мажоритарния собственик "BT Invest".

Успяхме да запишем Венцислав Чолаков и някои от миноритарните собственици, които също се опитват да си отговорят на въпроса какво става със софийската фабрика.

Машини от "София БТ" не се изнасят, заяви изп. директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков на среща с тютюнопроизводители. Дейността във фабриката спирала временно, а холдингът стриктно изпълнявал всички клаузи по приватизационния си договор.

Венцислав Чолаков, изп. директор на "Булгартабак": Такива машини от Булгартабак, респективно София БТ, не се изнасят. Ако някой твърди нещо, нека да го докаже. Така че това абсолютно не отговаря на истината. - Вътре Ви чух да казвате - една цигара повече няма да бъде произведена там. Значи ли това, че тотално и завинаги спира производството в "Булгартабак" София? - Ние в момента сме във временен престой с оглед намалените поръчки, които се случиха.

Временно ли ще е спирането или постоянно, се опитаха да разберат и част от миноритарните собственици в "Булгарталбак" след събранието на акционерите, на което се решаваха кадровите рокади в ръководството.

Десислава Николова, миноритарен собственик в "Булгартабак": Поискахме да се осведомим какво става в София БТ и в Благоевград БТ, казаха ни да си определим лично срещи с директора, който е вече всъщност нов член на Борда, отказаха коментари, каквито и да било за бъдещето на Булгартабак Холдинг, за близкоизточните пазари, за протеста отвън.
Петър Пешев, миноритарен собственик в "Булгартабак": Нямам представа какво се случва, иначе имам много въпроси, но няма към кой да ги адресирам.

Синдикати и работници заявиха, че в момента всички са в твърде "неясно положение".

Валентин Никифоров, КНСБ: Най-неприятното е, че, като български граждани, тези 420 работещи от утре сутринта не знаят какво са. Нито платен престой, нито освободени. Сега се връчват заповеди за доброволно напускане срещу обезщетения, но, забележете, от 10 май. А до 10-и май какво правят тези хора.
Юли Манойлов, КТ "Подкрепа": И ние не можем да имаме някакво обяснение, защото едва ли някъде се е случвало в рамките на една нощ да се вземе решение да се спре един многомилионен бизнес, редовен, дългогодишен.

Икономическият министър Божидар Лукарски е в постоянна връзка с Агенцията за приватизация относно случващото се във фабриката и предстоящата проверка.

Божидар Лукарски, министър на икономиката: А по отношение на собствеността - има си ДАНС, има си прокуратура, има си органи, има си и Търговски регистър, които трябва да се произнесат, кой е собственик за съжаление, Министерството на икономиката няма нито правомощията, нито ресурса, с който да извърши такава проверка.

Агенцията за приватизация ще влезе в София БТ утре сутрин. Работниците се заканиха, че също ще бъдат там.

И още един детайл около "Булгартабак". Желаещи да купуват и дистрибутират цигарите на холдинга на близкоизточните пазари има. "Ронахия Шави Къмпани", регистрирана в Ирак, чрез представителя си в България - Даниел Пенков, е заявила, че е готова да продава по 1000 контейнера годишно в Ирак, Иран, Дубай и Турция.

Тази оферта, според Пенков, когото потърсихме за подробности, е в сила от 3 години, но досега не е последвала реакция.

Потърсени, от "Булгартабак" не коментираха. Знаете, един от основните аргументи Холдингът да спре дейността в софийската фабрика е именно драстичен спад в поръчките за Близкия Изток и необходимостта да се съкратят мощности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучиха учители как да реагират при атентат
Обучиха учители как да реагират при атентат
Пловдивският съд пусна под парична гаранция Иванка Ройдова
Пловдивският съд пусна под парична гаранция Иванка Ройдова