НОВИНИ

Цецка Цачева: Конституционният съд да каже за задължителното гласуване

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева в предаването "Още от деня".Полезно е да чуем по тази тема, която е дискусионна в обществото от много години, да се произнесе Конституционния съд и де каже има ли нарушение или въвеждането на задължителното гласуване не противоречи на основния закон, каза Цецка Цачева. Според нея политиците е крайно време да спрат да се упражняват по темата за нарушаване на Конституцията. Тя подчерта, че в България органът който казва дали един закон не противоречи на основния закон е Конституционният съд.

цецка цачева конституционният съд каже задължителното гласуване
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 28.04.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

За референдумите председателят на парламента каза:

- За мен като юрист, когато в момента има две подписки, ... събрани подписи от граждани за два референдума, условно казано - референдума на г-н Марешки и референдума на г-н Трифонов не могат да се променят правилата и в специалния ред и закон, по които те ще се провеждат, - каза Цецка Цачева.

Тя подчерта, че "позицията на ГЕРБ през цялото време е била категорична":

- Нали ние въведохме миналата година преди местните избори, когато взехме решение за едновременно гласуване на референдум и на местните избори тази едновременност за да се пестят средства! Това е позицията на ГЕРБ и (...) категорична позиция на председателя на партия ГЕРБ.

И тук искам да разсея всякакви спекулации, които се появиха в публичното пространство, всякакви тълкувания. Аз не знам кой тълкува след като от анкетата на "Още от деня" стана ясно, че едва 25 са наясно с това, което променяме, допълни тя.

В контекста на електронното гласуване Цецка Цачева каза:

- Всички сме наясно, че има несигурност относно това какви ще бъдат гаранциите за защита тайната на вота, неупражняването на натиск върху гласоподавателите било то от техни работодатели или политически сили (...) Всички тези притеснения са факт. Затова си позволих (...) да се обърна към колеги от левицата с реплика, че - да, във всяко ново нещо има неизвестност, има притеснения, но това не означава, че ние трябва да спираме един процес ... Аз съм убедена, че могат да се направят такива програми, такива продукти за работа за да могат, наистина, гражданите, спазвайки Конституцията, гарантирайки правата им по тази наша действаща Конституция, да имат равно, да имат тайно и пряко възможност да упражнят своя вот.

- И по възможност - задължително. по възможност, казвам - репликира водещият Димитър Цонев.

- Това е граждански дълг - отговори Цецка Цачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмът костница в Гюешево се нуждае от ремонт
Храмът костница в Гюешево се нуждае от ремонт
В Бачковския манастир боядисаха над 5000 яйца
В Бачковския манастир боядисаха над 5000 яйца