НОВИНИ

Цацаров: Версията, че клошар е подпалил тютюневите складове, не е единствената

Версията, че клошар е прекият извършител на пожара в първия от изгорелите тютюневи складове в Пловдив, е основна, но не е единствена, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Служители на ДАНС и икономическа полиция ще разследват евентуалния инвеститорски интерес, който може да има по отношение на емблематичните сгради. За целта ще се проследи историята на собствеността им, както и всички документи, поискани и издадени от държавни и общински институции.

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 23.08.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Главният прокурор обяви, че разследването на пожарите тепърва започва. Наред с чисто криминалното деяние, свързано с възникването на първите пламъци, ще тече и втора линия, която Сотир Цацаров условно нарече „длъжностна".

Сотир Цацаров, главен прокурор: „Тя ще обхваща евентуален инвестиционен интерес, ще обхваща заедно с това и всичко, което се е случило със сградите в административно, строително, разрешително и всяко друго отношение до момента на пожара".

Според Цацаров с премахването на културните паметници, отпадат множество тежки административни процедури за стопанисването им.

Сотир Цацаров, главен прокурор: „Текат и ще продължават да текат разпити на представители на собствениците, включително италианския гражданин, включително представители и управители на другото дружество, както и длъжностни лица от общината, сред които на първо място кмета на общината, кмета на района, главния архитект - всички".

Досъдебното производство по случая се трансформира в следствие, а за изготвянето на всички експертизи ще бъдат привлечени национални експерти. Според окръжния прокурор Румен Попов обвиненият за пожара клошар Любомир Данчев е обществено опасен, тъй като признал за пожари и на предишните два адреса, които обитавал.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: „Всъщност той е обитавал целия етаж и е заключвал същия с катинар. Достъп до четвъртия етаж е имал единствено и само той. Междувременно след задържането същият не отрича съпричастността си, че е възможно той да е причинил пожара, допълвайки че на него това му се случва за трети път".
;

Разследващите са открили и сак с дрехи, приготвен за преместването на клошаря в друго необитаемо жилище. 44-годишният мъж има предишни присъди и подлежи на наказателна отговорност въпреки леките си ментални затруднения.

Сотир Цацаров, главен прокурор: „Въпросът е дали прекият извършител е пряк извършител на всички тютюневи складове, които са изгорели и особено на един от тях, въпросът е какъв е евентуалният инвестиционен интерес, ако такъв съществува, който би бил безкрайно улеснен".

Днес защитата на клошаря бе поета безплатно от председателя и заместник-председателя на пловдивската адвокатска колегия. Те считат, че се прави опит бездомникът да бъде превърнат в изкупителна жертва. В разговор с тях, той отрекъл категорично да има нещо общо с пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 700 са сградите паметници на културата във Велико Търново
Близо 700 са сградите паметници на културата във Велико Търново
Моделисти в надпревара за най-добър макет
Моделисти в надпревара за най-добър макет