НОВИНИ

Протестът на миньорите от рудник "Бабино" продължава

Повече от 110 миньори над 30 часа под земята в рудник "Бабино". Протестират и миньорите над земята, които не са в рудника. Те настояват незабавно да се изплатят в пълен размер забавените заплати, както и всички социални придобивки за последните 6 месеца.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:09, 12.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Собственикът на "Въгледобив Бобовдол" Христо Ковачки оттегли уведомлението си до енергийното министерство за закриване на рудника. Ръководството на мината даде и специална пресконференция.

Към момента миньорите са в добро здравословно състояние, но се чувстват крайно изтощени. Това разказаха днес на своите колеги.

Общо 10 души са пожелали да излязат на повърхността, защото не са се почувствали добре. Иначе техните колеги, които се намират в района на администрацията, през целия ден събираха средства, за да им предоставят храна и вода.

От ръководството на Мини Бобовдол заявиха, че се прави всичко необходимо, за да се осигури безопасността на тези хора.

Георги Младенов, миньор: Условията са ужасни на 500 метра под земята. Прах, лош въздух, това е.

БНТ: - Притеснявате ли се за вашите колеги, които все още са долу?

- Естествено. Всички се притесняваме. Затова сме тук.

- Вода и храна. Добре. Това предаваме. Добре. Друго нещо. Момчета ние сме зад вас.

Йордан Пейчев - пенсионер, рудник "Бабино": Само да ви покажа как пазаруват миньорите. Ето... това е всичко за баници на вересия. В 125-годишната история на мина Бобов дол. 1891 г. е започнала работа. Това е едно от най-тежките положения.

Протестиращите имат общо 7 искания. От администрацията заявиха, че тези искания са прекалено много и няма как да се спазят в толкова кратки срокове.

Оказва се, че проблемът е в сметките, които показват, че рудникът е нерентабилен. 1,1 млн. лева е издръжката на месец, а приходите са 60 хиляди лева. Оказва се, че през месец август хората не са успели да направят своята норма и тя била с близо 20% по-малко от очакваното. Оказва се също, че през август е имало много хора, които не са се явили на работа - някои от тях са представили медицински бележки, други - дори не са представяли документ, с който да заявят защо не са се явили на работа.

Ето каква беше реакцията на ресорните министерства.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството "Бобовдол - въгледобив", с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира, че оттегля вчерашното си уведомление за преустановяване на дейността.
Зорница Русинова - министър на социалната политика: Вчера сутринта в агенция по заетостта беше депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. 150 от тях са пенсионери. За всички останали имаме възможност с обявените работни места в региона.
Красимир Чаврагански, директор на "Въгледобив Бобов дол": Искането беше да се доплатят заплатите за месец август на 100 процента и заплати за месец септември. Това, което обещах и това, което вече е направено заплатите за месец август са преизчислени. Работи се по тях и ако изчисленията покажат, че въпреки неизпълнението на производствените планове, рудникът е ощетен, заплатите ще бъдат изплатени на 100% това, което ви се полага, с допълнителен материален стимул и без никакви санкции. Но условието е да се доплатят тези заплати още днес е вашите колеги от подземието да излязат на повърхността.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Вихра Миланова: Докато съдът не се произнесе, оставам ректор
Проф. Вихра Миланова: Докато съдът не се произнесе, оставам ректор
КЗК има безспорни доказателства за картел на големите вериги бензиностанции
КЗК има безспорни доказателства за картел на големите вериги бензиностанции